Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Bratstvo“ u Bečeju, zahvaljujući sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine, dobila je deo opreme za senzornu sobu, koja je namenjena deci sa smetnjama u razvoju.

Reč je o interaktivnoj sobi za rad terapeuta, koji kontroliše opremu u sobi i dozira stimulanse za svako čulo tako što ih prilagođava individualnim karakteristikama svakog korisnika.

-Senzorna soba je opemljena sa oko 40 procenata, jer smo toliko sredstava dobili. Ponovo ćemo konkurisati kod viših nivoa vlasti, ali bi nam dobro došla i pomoć nekog od donatora iz naše sredine ili šire, kako bismo u novu školsku godinu ušli s potpuno opremljenom sobom i time stručnom osoblju omogućili da pruže adekvatan tretman deci kojoj je on potreban, rekao nam je direktor ŠOSO „Bratstvo“ Imre Stanko. Problem ove škole je i što nemaju adekvatnu prostoriju. Dobijenih 367.000 dinara utrošeno je na opremu, a soba bi morala da bude totalno zamračena i maksimalno izolovana od spoljne buke. To se, obično postiže postavljanje belih strunjača na površini zida. Sve to košta, te su za te potrebe neophodna dodatna sredstva. U školi su optimisti i nadaju se da će naići na razumevanje kod privrednika koji su u stanju da pomognu.

-Već prvog dana korišćenja opreme primetili smo zadovoljstvo kod dece. Sve im je interesantno, jer dobijaju stimulanse koji im nedostaju. Tretman traje školski čas i zavisno od preporuke Interresorne komisije dete nedeljno dolazi jedanput, kada je blaži slučaj, ili dva puta kada je reč o detetu s težim stanjem. Nekome je potreban tretman samo iz logopedije, nekome iz redukcije ili opšte defektologije, a ima i dece kojima je potrebna kombinacija tretmana. Efekat rada tretmanima u senzornoj sobi uviđa se posle pola godine. Znači, valja biti uporan i strpljiv, konstatuje defektolog Elvira Rajšli Tokoš. U prvom kompletiranju opreme, senzorna soba je popunjena opremom za vestibularnu stimulaciju, vibracionom trakom, zatim ljuljaškom koja ima dodatni zvuk i vibraciju, svetlosnim pramenovima koji menjaju boju, tubom sa svetlom i mehurićima, koja služi za vizuelnu stimulaciju i koristi se za učenje boja, ali i za opuštanje. Tu je i strunjača koja vibrira, te se može podesiti mesto i intezitet vibracije. Zavisno od potrebe deteta stimuliše se pojedina oblast ili celo telo.

-Oprema koju smo dobili može da se koristi za stimulaciju i relaksaciju. Zavisno od toga koja je potreba deteta. Ukupno će 111 dece koristiti opremu u senzornoj sobi. Iz naše škole 45, a po preporuci Interesorne komisije još 66, zaključuje Elvira Rajšli Tokoš.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име