Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali rekao je danas (14. maj) da se za manje od 24 časa prijavilo 2,35 miliona građana za jednokratnu pomoć od 100 evra, što je najbolja potvrda da je pogođena suština merama koje su donete, a da veliki broj prijavljenih u samo jednom danu opravdava tu pomoć države, saopšteno je iz Vlade.

Mali je, gostujući na Radio-televiziji Srbije (RTS), istakao da je ovo deo velikog paketa od 5,1 milijarde evra, koje je Vlada izdvojila da pomogne privredi i stanovništvu.

On je najavio i da će građani, osim elektronski, moći da se prijavljuju za 100 evra i preko kol-centra, koji sutra počinje sa radom, uz napomenu da prijava traje do 5. juna.

Na tastaturi telefona ukucavate jedinstveni matični broj, broj lične karte i ostavljate govornu poruku koju banku birate. U svim sredstvima informisanja, u štampanim medijima i onlajn, sutra ujutro ćemo izaći sa brojem telefona. Poziv će biti besplatan, a sistem brz i efikasan, precizirao je ministar.

Prema njegovim rečima, sutra će na račun čak milion penzionera biti uplaćena ova pomoć od 100 evra, a novac će moći da podignu već u subotu.

Mali je, govoreći o prvim uplatama na račune građana, pojasnio da će nakon uplata penzionerima, novac leći na račune onima koji dobijaju novčanu socijalnu pomoć, a potom onima koji se prijavljuju.

On je istakao da je izuzetno ponosan na sve ljude koji su učestvovali u kreiranju sistema prijavljivanja, koji odlično funkcioniše, i ukazao na to da je ceo sistem napravljen tako da građani ulože što manje vremena i napora da bi došli do 100 evra.

-Građani biraju samo banku, mi sve ostalo radimo za njih. Ukoliko imaju račun u toj banci koju su izabrali, novac će biti uplaćen na taj račun, a ako ga nemaju, mi ćemo otvoriti zajedno sa bankama račun u banci koju su izabrali, precizirao je ministar.

Pomoć države je, kako je naglasio, pokazatelj snage i stabilnosti, ali i potvrda da je kriza iza nas, uz ocenu da je sada pravo vreme da razvijamo našu ekonomiju na pravi način.

Prema njegovim rečima, u celom svetu je na desetine miliona ljudi ostalo bez posla, zatvorene su brojne fabrike, dok je Srbija zadržala broj zaposlenih i prošle nedelje uspela da uplati minimalnu zaradu zaposlenima u privatnom sektoru.

Mali je, govoreći o isplati prve minimalne zarade, podsetio na to da je na račune 1.052.000 radnika legao taj novac prošle nedelje, te da će ista zarada biti uplaćena i prve nedelje juna i prve nedelje jula.

Država je najveći teret krize prouzrokovane koronavirusom preuzela na sebe, ponovio je on i pozvao građane Srbije da iskoriste ovu priliku, da dobiju novčanu pomoć, da veruju u svoju državu i u bolje sutra.

Srbija, kako je poručio, želi da bude najbolja zemlja u Evropi, sa najvećom stopom rasta naše ekonomije, uz uverenje da je sa podrškom države to realno.

Fiskalni savet: Da bi finansirala pomoć građanima od po 100 evra, država će morati da se zaduži

Još prilikom ocene paketa antikriznih mera Fiskalni savet je nedvosmisleno ukazao na to da je isplata 100 evra punoletnim građanima višestruko štetna, odnosno da je ekonomski neefikasna, jer ne može da utiče na osetno i
održivo ubrzanje domaće privrede, ocenjuje to telo.

-Pored toga, takva mera je socijalno nefokusirana jer najveći deo sredstava nije usmeren ka objektivno materijalno ugroženim građanima kojima je zaista potrebna finansijska pomoć. Uz to, ona je fiskalno neodgovorna jer nameće dodatno i veliko zaduženje zemlje u godini u kojoj će i fiskalni deficit i javni dug imati snažan rast. Iako je čvrsta preporuka Fiskalnog saveta bila da Vlada od ove loše mere odustane, to se nije desilo. Zbog toga sada ocenjujemo da je najveća greška usvojenog rebalansa to što on u vremenu izražene ekonomske neizvesnosti sadrži ovu izuzetno skupu i neprimerenu meru. Podsećamo i na to da država nema raspoloživih sredstava za ovu isplatu, pa će morati da se zadužuje da bi je finansirala – a taj dug će, s kamatom, vraćati svi poreski obveznici u narednim godinama, navode iz Fiskalnog saveta.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име