Nekada moćni kombinat iz Bečeja prodaje se po početnoj ceni od 42,7 miliona evra. Zainteresovani kupci već obilaze delove PIK-a. Imovina PIK Bečej biće ponuđena na licitaciji 17. decembra.

Procenjena vrednost kapitala iznosi 85,5 miliona evra, a početna cena na licitaciji iznosiće polovinu tog iznosa.

Dvorac Bogdana Dunđerskog ne spada u imovinu koja se prodaje, jer je zaveštan Matici srpskoj. Budući kupac nije u obavezi da zadrži radnike, kojih ima oko 1400. Sa vladom Srbije dogovoren je socijalni program za radnike koji budu postali tehnološki višak. S druge strane, dobro je što se PIK prodaje u celini, kao pravno lice, kako se ne bi parčala njegova imovina.

PIK Bečej je proveo četiri godine u stečaju i 230 dana u bankrotu. Nekada bio uzorni kombinat, jedan od najvećih i najuspešnijih u kompleksu agrara na prostorima bivše Jugoslavije, posle neuspele privatizacije i tranzicije, našao se u situaciji da kleca pred poveriocima, privrednim sudovima i da potpuno zavisi od potencijalnih kupaca.

Matijevićeva ponuda odbijena

Petar Matijević obišao je sa saradnicima imovinu PIK-a i ponudio 35 miliona evra uz obavezu da zaposli 700 radnika. Njegova ponuda je odbijena, jer bi to značilo da bi bez posla ostalo još toliko radnika. Matijević poseduje dvadeset preduzeća i 128 maloprodajnih objekata u kojima je zapošljeno dve hiljade radnika.

Od nedelje u PIK-u očekuju dolazak predstavnika preduzeća Almex. To je privatno preduzeće koje posluje više od 20 godina. Glavna delatnost kompanije je poljoprivredna proizvodnja. Očekuje se i poseta biznismena Miodraga Kostića čija MK group poseduje više od 35 preduzeća u kojima zapošljava više od pet hiljada radnika.

Izvor: Gdeinvestirati.com, RTV, Dnevnik.rs

Foto: Ilustracija

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име