U Pokrajinskom sekretarijatu za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova predsednik opštine Saša Šućurović je sa resornim sekretarom, Miroslavom Vasinom potpisao ugovor kojim je sekretarijat dodelio sredstva namenjena unapređenju položaja Roma.

 

Sredstva su opredeljena za izradu lokalnih akcionih planova za Rome u vojvođanskim lokalnim samoupravama, a odobrena su za osam opština: Ruma, Sremski Karlovci, Inđija, Ada, Novi Bečej, Sremska Mitrovica, Bač, Žitište i Vršac. Pokrajinski sekretar Miroslav Vasin je istakao da je interesovanje bilo veće od mogućnosti, naglasivši da je ovde, pored finansijskog momenta, mnogo važnije to što društvo prepoznaje ova pitanja i želi da pomogne u njihovom rešavanju.

Direktor Kancelarije za inkluziju Roma Duško Jovanović čestitao je korisnicima dodeljenih sredstava na hrabrosti da uđu u ovaj, kako je naveo, veoma složen posao, koji se zove posao rešavanja romske zajednice, koji je veoma težak. Jovanović je istakao da nije reč o poslu koji se danas tiče samo države Srbije i njene administracije nego generalno čitave Evrope. Kao suštinski problem svoje zajednice direktor Kancelarije za inkluziju Roma naveo je to što Roma gotovo da nema u institucijama, od lokalne samouprave pa do republičkih organa.

 

– Cilj je da se mladi obrazovani Romi nađu kao ravnopravni partneri, počevši od lokalnih samouprava do republičkih organa, kao i u međunarodnim i domaćim institucijama, u rešavanju brojnih pitanja i problema koje mi imamo kao entitet, istakao je Jovanović.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име