Peti po redu turnir u, za mnoge atraktivnom sportu, footballey – u, održan je u proteklog vikenda na fudbalskom terenu u Bačkom Petrovom Selu.

Posle celodnevnog nadigravanja kondicije i taktike, pobedu na petom turniru ubedljivo je odneo Danijel Stanojev, Željko Derušek je osvojio drugo, a Strahinja Zlatić treće mesto.

Broj zaljubljenika u footballey poveća se iz godine u godinu, tako da su organizatori ovog sportskog takmičenja sada prvi put ugostili i učesnike iz Bečeja. Zanimljivo je da je ove godine prvi put igrano na dva terena, sa pokretnim konstrukcijama sa ciljem da olakšaju eventualno premeštanje terena na razne lokacije.

Tom prilikom smo porazgovarali i sa pronalazačem ovog jedinstvenog sporta u svetu, Željkom Derušekom, koji nam je objasnio kako je nastala ideja, te koji je princip igre. Naš sagovrnik nam je, pored toga, otkrio i planove koji se tiču popularizacije footballeya.

Kako nam je Derušek rekao, footballey je jedinstveni spoj tenisa i fudbala, igra na terenu sličnom odbojkaškom, sa visokom mrežom i to ga čini različitim od drugih nožnih tenisa koji se igraju uglavnom na niskoj mreži.

Karakteristično je još da se igra na velikom terenu i to dozvoljava veliku varijaciju pokreta. Veoma je zahtevan sport i što se tiče tehnike i što se tiče kretanja, kondicije, taktike i nadigravanja. Iako izgleda kao previše zahtevan, naš sagovornik napominje da ovaj sport uz malo truda ipak mogu da igraju svi. Tako je slučaj i u najvećem selu bečejske opštine.

Epidemija korona virusa uticala je na promenu planova za ovu godinu, ali su i dalje tu ambicije da se foodboley postepeno proširi i na ostala mesta.

Željko Derušek je ovaj jedinstveni sport pre četiri godine zaštitio u Srbiji, ali i u Švajcarskoj, u Zavodu za zaštitu intelektualne svojine.

– Verujem da ima izgleda da zaživi, samo im je potreban investitor koji ce ideju prepoznati, dodaje idejni tvorac.

U iščekivanju sledećeg turnira koji će, verujemo, privući još veći broj takmičara, svi zainteresovani nešto više o foodboleyu mogu da saznaju na njihovoj fejsbuk stranici footballey, na instagramu footbslleyserbia kao i na  zvaničnom sajtu www.footballey.com.

Foto: Marko Anđelković

Tekst: Tamara Jovanović

https://www.facebook.com/footballey/

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име