Zeleni razvojni centar pokrenuo je akciju „Zasadi svoje drvo“ u okviru koje će podeliti milion jesenjih sadnica jasena građanima u Srbiji koji se prijave za učešće u akciji.

Svi zainteresovani građani mogu da se prijave za besplatnu sadnicu koja će im u novembru stići na kućnu adresu.

– Svi znamo da je naša planeta ugrožena. Šuma je sve manje, bilo zbog prevelike seče ili zbog šumskih požara. Znajući da ne možemo da sprečimo katastrofe koje se dešavaju širom sveta, odlučili smo da uradimo ono što možemo, da zajedno sa istomišljenicima zasadimo milion stabala i da pozovemo svakog dobronamernog da sledi naš primer, navodi se na sajtu akcije.

Ova organizacija, nakon pet godina realizacije akcije u okviru Svetskog dana čišćenja, zbog trenutne epidemiološke situacije želi da izbegne masovna okupljanja volontera, pa su ove godine odlučili da započnu podelu milion jesenjih sadnica jasena.

– Pozivamo vas da zajedno sa svojim porodicama i prijateljima, u svojim dvorištima ili u slobodnom prostoru, zasadite svoje drvo. Na vama je da sadnice zasadite, da se pored njih fotografišete i pošaljete nam fotografiju, koju ćemo mi objaviti na našem sajtu. Takođe, pozivamo i donatore, male i velike firme, državne i lokalne institucije i sve koji mogu da pomognu da ova plemenita akcija uspe, kažu organizatori.

Prema podacima sa sajta, čovek godišnje udahne oko 9,5 tona vazduha, od čega 740 kilograma kiseonika, a da bi se proizveo kiseonik za jednu osobu potrebno je između 7 i 8 stabala.

 

8 KOMENTARA

  1. Lepa akcija, podsećam i na ideju da se na Cvetnoj pijaci kupe sadnice drveća,žbunja i cveća ili sadnice iz svoje bašte tokom trajanja pijace donesu i uz pomoć Komunalca posade u Goranski park i ostale parkove i ulice u gradu i Opštini.
    Cena mladih sadnica javora, kestena, hrasta, platana i mnogih drugih vrsta drveća visine od 60cm iznosi između 350-600 dinara. Ko ima više novca može kupiti i veće sadnice po ceni od 1.000din.ili par hiljada dinara. Npr. drvo platana visine 3-4m košta 3.000dinara. Drvo brzo raste, za par godina ćete moći da u njegovom hladu sedite sa voljenom osobom i svojom decom. Složićete se da svako od nas godišnje može da priušti da kupi i posadi bar jednu makar i tako malu sadnicu.
    Za lepši grad, lepu uspomenu, za decu i čistiji vazduh.
    Poziv i za BUM da na jesen, Cvetnoj pijaci ili parkovima organizuje prihvat sadnica ili omogući građanima da sami posade svoje drvo!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име