Da drugi ne bi doživeli sudbinu nadgrobnog spomenika porodice Viši, koji je zbog neplaćanja grobnog mesta, uklonjen, odbornička grupa „Za Bečej“ je prezentirala predstavnicima medija svoj predlog Izmene i dopune Odluke o sahranjivanju i grobljima s posebnim osvrtom na nadgrobne spomenike koji mogu postati simbol istorijskog i kulturnog nasleđa opštine Bečej.

-Porodica Viši nema potomke i nije imao ko da plati grobno mesto na Velikom katoličkom groblju u Sinđelićevoj ulici, ali su za života zadužili grad u tolikoj meri, da njihov nadgrobni spomenik treba da bude jedan od sinonima dobročinstva. Uostalom, dovoljno je primetiti da je porodica Viši ostavila gradu porodičnu kuću u kojoj se sada nalazi Narodna biblioteka Bečej.

Pa, zar takvoj porodici da se ukloni nadgrobni spomenik, zapitao se na pres konferenciji predsednik odborničke grupe „Za Bečej“ Peter Knezi. A takvih i sličnih slučajeva ima još. Pošto postoji Opštinska komisija za spomenike i nazive ulica, a može i neka druga stručna da se oformi, trebalo bi sve sagledati i dostaviti lokalnoj samoupravi na uvid spisak nadgrobnih spomenika koji na bilo kakav način predstavljaju istorijsko, kulturno ili drugo bogatstvo i opštinskom odlukom ih, prvo, osloboditi plaćanja grobnog mesta, a onda i na drugi način zaštititi ukoliko preti bilo kakvo urušavanje. Inicijativa pomenute odborničke grupe, kojoj se priključio i DSVM, odnosi se na sva aktivna groblja u opštini, bez obzira da li se o njima stara JP „Komunalac“ ili mesna zajednica.

-Na grobljima u Bečeju ima na razne načine atraktivnih nadgrobnih spomenika još iz 19. veka, ima grobnica porodica koje su se za života dokazale kao donatori u kulturi ili školstvu, koji su u nasleđe ostavili sav svoj porodični imetak, na našim grobljima su sahranjeni brojni beležnici i odbornici svog vremena, pesnici, naučnici… Zato, najbolje bi bilo da se formira stručna komisija na opštinskom nivou, koja bi snimila situaciju na terenu i dala predlog onih nadgrobnih spomenika koji su značajni za našu sredinu, uključila se u razgovor članica postojeće Opštinske komisije za spomenike i nazive ulica iz DSVM Ilona Varnju.

Da sve bude čudnije, direktor JP „Komunalac“ Norbert Kovač jasno ukazuje da bečejske groblja nisu preoptrećena, znači ima mesta za nova sahranjivanja, pa otuda čudi da je došlo do izmeštanja nadgrobnog mesta za bečejske prilike znamenite porodice Viši. Neko bi, ipak, morao da da odgovor na ovo pitanje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име