Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je da uprkos postignutim rezultatima nadležnih organa u rešavanju problema pravno nevidljivih pripadnika romske zajednice i dalje postoje građani i deca koji su pravno nevidljivi i najavio da će institucija na čijem je čelu nastaviti da prati situaciju u oblasti upisa u matične knjige i ličnih dokumenata, stoji u saopštenju.

-Pripadnici romske nacionalne manjine su se dugi niz godina suočavali sa brojnim problemima u ostvarivanju prava na lična dokumenta i bili u riziku da postanu apatridi. Zajedničke aktivnosti sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu i UNHCR-om u oblasti rešavanja pitanja ličnog statusa građana dale su odlične rezultate, rekao je Pašalić na sastanku sa predstavnicima romske nacionalne manjine u Nišu, kojem su prisustvovali i resorni ministar Aleksandar Martinović i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Pašalić je u uvodnoj reči naveo i da se veliki broj pripadnika romske nacionalne zajednice u Srbiji, posebno porodice koje žive u neformalnim naseljima, i dalje nalaze u veoma teškom položaju i apelovao na nadležne organe da ulože dodatne napore kako bi im pomogli da ostvare i zaštite svoja prava.

Zaštitnik građana je naveo da važan deo njegovog posla predstavlja direktan kontakt sa građanima sa kojima lično razgovara svake nedelje, i najavio da će u narednom periodu nastaviti da posećuje lokalne samouprave i romska naselja širom Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име