Zaštitnik građana Zoran Pašalić čestitao je svim ženama u Republici Srbiji 8. mart – Međunarodni dan žena i pozvao sve one koje trpe bilo kakav vid diskriminacije, zlostavljanja i nasilja da se osnaže i da to prijave nadležnim organima ili direktno instituciji na čijem je čelu.

-Žene se i danas, više od 100 godina od početka borbe za svoja prava, suočavaju sa neravnopravnošću, diskriminacijom, predrasudama, nepovoljnim položajem na tržištu rada i rodno zasnovanim nasiljem. Zato pozivam sve žene da se osnaže da nadležnim organima ili Zaštitniku građana prijave diskriminaciju, zlostavljanje i nasilje sa kojim se susreću, poručio je Pašalić.

Pašalić je naveo i da su žene u najvećem procentu žrtve ubistava, zlostavljanja i nasilja, i to najčešće od strane člana porodice ili emotivnog partnera, i ponovio poziv ženama da svaki oblik psihičkog ili fizičkog zlostavljanja prijave nadležnim organima kako bi se izbegao fatalan ishod.

-Nasilje treba da bude na vreme prepoznato, nadležni organi imaju obavezu da deluju efikasno i delotvorno u pružanju potpune zaštite ženama od zlostavljanja i nasilja. Takođe, kao društvo imamo obavezu da i dalje neprekidno radimo na unapređenju položaja žena u svim oblastima života, poručio je Pašalić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име