Desetom akcijom dobrovoljnog davanja krvi za odrasle građane, uz napomenu da su bile i dve srednjoškolske, mobilna ekipa Zavoda za transfuziju krvi Vojvodina završila je ovogodišnju posetu gradu kraj Tise.

Sledeće druženje s humanitarcima u Bečeju zakazano je za januar naredne godine. Sada predstoje analize i traženje razloga što, uslovno rečeno, humanost u Bečeju beleži trend opadanja. U poslednje tri godine iskazan je stalan pad broja davalaca dragocene tečnosti. Jer, 2013. godine iz Bečeja je odnešeno 1.339 jedinica krvi, naredne 1.193, lane 1.106, a ove godine 1.016.

-Parametar da se pređe „hiljadarka“ je ostvaren, ali očigledan je sve manji broj dobrovoljnih davalaca krvi. Čujemo od naših partnera iz Zavoda da je slična situacija i u drugim sredinama. Lično zapažanje je da nam znatan broj stalnih davalaca prelazi starosnu granicu od 65 godina, a od mladih u srednjoškolskim akcijama veliki broj nastavlja školovanje i ako nastavljaju da daju krv u kontinuitetu, to rade u gradovima poput Beograda, Novog Sada, Subotice… saznali smo od aktiviste Opštinske organizacije Crvenog krsta u Bečeju Nevena Andrića.

Dva momenta su bitna u poslednjoj ovogodišnjoj akciji. Kao prvo, krv je dalo 94 humanitarca i to je doprinelo da se pređe „hiljadarka“. Međutim, ovo je bila prva akcija unazad nekoliko godina da se nije javio nijedan novi davalac!? A kad je reč o onima koji prvi put dobrovoljno daju krv, onda je i tu trend opadanja. Pre četiri godine bilo ih je 135, sledeće godine 104, lane 83, a ove godine 75. Da nije 39 srednjoškolaca, uglavnom gimnazijalaca, debitanata, od okupno 59 davalaca iz đačke klupe, taj broj bi bio svega 36, što je zabrinjavajuće. Višedecenijski davaoci ne mogu zbog starosnog limita da se odazovu akciji, a podmladka je sve manje. U tome treba tražiti razlog trenda opadanja.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име