Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i predsednik opštine Novi Bečej Saša Maksimović sa saradnicima u dvorištu kompleksa Hertelendi
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i predsednik opštine Novi Bečej Saša Maksimović sa saradnicima u dvorištu kompleksa Hertelendi

Bočar je najmanje selo novobečejske opštine, ali je ponosno na svoju istoriju. Tokom 810 godina, koliko je prošlo od prvog poznatog pisanog pomena sela Bočar, nije menjalo ime.

Da se tradicija u malenom banatskom selu poštuje, svedoče, između ostalog, četiri arhitektonska „kolosa“ u centru naselja. Dve crkve, pravoslavna i rimokatolička, iz 19 veka, odnosno dva dvorca s polovine istog i samog početka 20. veka. Pre par godina „vaskrsla“ je pravoslavna crkva, jer je povodom dva veka 2014. godine rekonstruisana.

Ovih dana je „bljesnuo“  u punom sjaju dvorac Hertelendi, čiji će novopodignuti kompleks, ubuduće, biti svojevrsna „škola u prirodi“. I ne samo to, na vredan jubilej, 810. godina postojanja Bočara, izgrađena je nova fiskulturna sala uz OŠ „Dositej Obradović“, prva u istoriji bočarskog školstva, koje će iduće godine zaukružiti 120 godina. Kaže narod, „daće Bog“, pa će se i preostala dva arhitektonska bisera „umiti“ i Bočarci pokazati da nisu „tikva bez korena“.

Letnja učionica ispred smeštajnog paviljona (FOTO: Maša Stakić
Letnja učionica ispred smeštajnog paviljona (FOTO: Maša Stakić

Uostalom, ko je pre desetak i više godina pomislio na „vaskrsnuće“ dva, od četiri, građevinska dragulja. A ono se, ipak, desilo. Bočarci su ovih dana ponosni na državu, koja ih je, prvo, pronašla na mapi, a onda investirala u njihovo selo. Istina bilo je nekih pokušaja i ranije, ali se oni nisu najbolje završili.

-Pokrajinska vlada formirana 2016. godine na čelu s predsednikom Igor Mirovićem prihvarila je našu inicijativu da se, konačno, završi započeta rekonstrukcija dvorca Hertelendi u Bočaru, ali je vizionarski promenila namenu objektu. Sada je kompleks Hertelendi svojevrsna Škola u prirodi, namenjena deci predškolskog i ranoškolskog uzrasta, apostrofira predsednik opštine Novi Bečej Saša Maksimović.

Dvorac Hertelendi sa severne strane
Dvorac Hertelendi sa severne strane

Pored totalne rekonstrukcije dvorca Hertelendi iz 1850. godine, na površini od oko 12 ari opasanoj punim zidom dužine 492 metra, izgrađen je potpuno novi kompleks, čiji sadržaji pružaju optimalan boravak i edukaciju tokom dnevnog ili dvodnevnog izleta ili nedelju dana boravka dece u „školici“.

-Uložili smo o Hertelendi kompleks oko 390 miliona dinara, imamo upotrebnu dozvolu i očekujem da s novom školskom godinom počnu dolaziti deca iz svih krajeva Srbije, gde će imati sve uslove za edukaciju, boravak u prirodi, bavljenje sportom, upoznavanje s kulturnom baštinom ovog kraja i ostalim lepotama ravne Vojvodine, naglasio je prilikom posete Bočaru predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i dodao. Sada nam predstoji formiranje zajedničke ustanove, Pokrajinske vlade i lokalne samouprave u Novom Bečeju, koja će preuzeti obavezu kreiranja sadržajnog programa. Raduje nas i otvaranje fiskulturne sale uz mesnu školu, koji je, takođe, kapitalan objekat za selo poput Bočara. Jer, iako je sala namenjena mesnim osnovcima, koristiće je i stariji meštani u vidu rekreacije ili organizovanja raznih manifestacija. Vrednost je 76 miliona dinara, a u finansiranju su učestvovali Uprava za kapitalna ulaganja Vojvodine i opština Novi Bečej u ravnopravnom odnosu.

Meštani Bočara prvi put u seoskom „hramu sportova“
Meštani Bočara prvi put u seoskom „hramu sportova“

Koliko su investicije u Bočaru značajne, potvrđuje podatak da su u pratnji predsednika Pokrajinske vlade bili i njeni članovi, potpredsednik Branko Ćurčić, te sekretari za obrazovanje Žolt Sakalaš i omladinu i sport Dane Basta.

U prizemlju centralne zgrade dvorca, površine oko 2.200 kvadrata, smešten je edukativan blok sa učionicama i opremljenim IT kabinetima, kuhinja s trpezarijom, sanitarni blok s vešerajem i kancelarije za administarivno osoblje, a u potkrovlju su sobe. Nekadašnja konjušnica je pretvorena u smeštajni paviljon površine 730 kvadrata sa tridesetak dvokrevetnih soba u prizemnom i spratnom delu, pa je ukupan kapacitet jedne smene u kompleksu Hertelendi 120 dece. Izgrađene su i dve letnje učionice u dvorištu, amfiteatar na otvorenom za dešavanja iz oblasti kulture, kao i dva igrališta, od kojih je jedno s tartan podlogom, zatim trim staza sa teretanom na otvorenom, kao i manja fiskulturna sala za bavljenje fizičkim aktivnostima kada vremenski uslovi nisu povoljni. Svi sadržaji, na otvorenom ili pod krovom, su povezani natkrivenim stazama od behatona, a zelena površina je priča za sebe, jer će biti mali edukativni park.

Nema sumnje, Bočar više nije isto selo kao pre. Biće posla za administrativce, edukatore programa, kuvarice, razne majstore, spremačice… Kažu između 15 i 20 ljudi će se zaposliti direktno, a indirektno kao snabdevači svežim voćem, povrćem, mesom i ostalim potrebštinama ili izdavanjem soba za smeštaj roditelja koji posećuju decu još toliko. Ekonomski značaj je, takođe, itekako bitan. Iako sa sadašnjih oko 1.200 žitelja ima duplo manje od popisa pre pola veka, nove investicije Bočaru vraćaju perspektivu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име