Kako se ide u susret toplijim i sunčanijim danima, na zelenim prostorima biće sve više šetača, kao i dece i životinja. Bečejci se godinama unazad žale na veliki broj krpelja koji su pretnja kako za njihove kućne ljubimce, najviše pse, tako i za deci i njih same.

Kako smo iz Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Bečej saznali, do sada su se javljali sporadični slučajevi ujeda krpelja, ali se više intervencija ovim povodom očekuje s proleća. Međutim, retko da vlasnici pasa nemaju posla sa tim paratima nakon šetnje.

Lajmska bolest je zarazna bolest kod ljudi i nju izaziva Infekcija koja se prenosi ubodom krpelja.

Krpelja danas ima u većem broju nego pre nekoliko decenija i za to uzroka ima više. Jedan od problema jeste i taj što se tretmani koje plaćaja lokalne samouprave nisu bolje koordinisani, i time delotvorniji. Jedna od najtežih bolesti koju prenose krpelji se u stručnim krugovima babezioza. Veterinari preporučuju oprez i obavezno pregledanje tela ljubimca nakon svakog izlaska u prirodu.

Opština Bečej je za ovu godinu planirala da utroši više novca na za suzbijanje krpelja u odnosu na ranije. U odgovoru na pitanja portala MojBečej.rs, iz Opštinske uprave navode da su svesni da je problem štetnih organizama jedan od ozbiljnijih, prvenstveno zbog građana, a zatim i kućnih ljubimaca. Kažu da su od veterinara dobili informacije da je neophodna i upotreba orgilica i sredstava koje je neophodno koristiti u cilju zaštite kućnih ljubimaca. Angažovani na izradi Programa korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine opštine Bečej ističu da razgovara sa vetrinarima oko lokacija na kojima se evidentiraju veće populacije jedinki krpelja i u kojim periodima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име