Pijaca u Bečeju
Pijaca u Bečeju

Preporuka nadležnih da se do daljnjeg, zbog sprečavanja širenja novog korona virusa, zatvore sve pijace, pa i odluka lokalnih vlasti u Bečej i Novom Bečeju da preporuku usvoje, navela je pre svega prodavce, ali i kupce, da se za poznatu robu snalaze kako mogućnosti dozvoljavaju.

U Bečeju je tokom vikenda osnovana grupa na društvenoj mreži „Fejsbuk“ pod nazivom Bečejska zelena pijaca online- Óbecsei zöldségpiac online i ona sada broji oko 2.100 članova. U ponudi se nalazi gotovo sve što se utorkom i subotom, odnosno četvrtom i nedeljom, moglo naći na pravim pijačnim tezgama.

Kako je grupa osnovana, tako je počela objava proizvoda, nižu se pitanja i sve je više članova. Jedna od osnivača Gabriela Karačonji kaže da je, na sugestije prijatelja i poznanika,  htela da poveže  sugrađane, na način kako su se prethodnih dana organizovali u većim mestima, poput Subotice. U bečejskoj virtuelnoj pijaci su jasno istaknuta pravila – svaki prodavac treba da napiše cenu za artikal koji prodaje. Mnogi od njih, mahom kada su veće količine u pitanju, nude i uslugu kućne dostave.

Tezge zamenio internet
Tezge zamenio internet

-Ideja je super, ali većina nas misli da je ovo kraj pijace jer će sad i ovo malo kupaca što je ostalo preći u markete. Još nisam stigla da se organizujem, jer se i moji kupci organizuju – drugi prodavci, ugostitelji… kaže za naš portal preduzetnica Aleksandra koja je jedna od redovnih prodavaca na bečejskim i okolnim pijacama.

U ponudi i sadnice, kao na pravoj pijaci
U ponudi i sadnice, kao na pravoj pijaci

U susednom Novom Bečeju je juče osnovana virtuelna pijaca, sa željom, kako je i navedeno, da se pomogne proizvođačima da prodaju robu, a sugrađanima da lako stignu do nje. Grupa je, kako je to naglašeno u opisu, namenjena isključivo proizvođačima kako bi prodali svoje proizvode i to joj je isključiva namena.

Prodavci u grupi Online pijaca Novi Bečej treba da postave fotografije svojih proizvoda, cenu, kao i da napišu da li nude mogućnost dostave. Preporuka je da se odredi dan u nedelji kada se obavlja dostava.

-Ako znate nekog proizvođača koji nema profil, možete poslati fotografije proizvoda i kontakt pa ćemo ih objaviti, naveli su osnivači.

 

Sadržaj je kreiran u okviru projekta „Javni interes u žiži – Ka kvalitetnijem informisanju građana opštine Novi Bečej“ koji je sufinansiran iz budžeta opštine Novi Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

4 KOMENTARA

  1. Dok su pijace zatvorene i sele se „online“ U B.Gradištu, tačno prekoputa zatvorene pijace i M.Z. , nesmetano i naočigled svih uključujući i policiju ,“gazda iz Čuruga“ već danima raširio uličnu prodaju sa sve tezgama i suncobranima. Ljudi naravno dolaze jer im je sveže povrće potrebno samo što sa sada svi guraju ispred jednog prodavca. Gazda je inače poznat kao prek čovek sa „vezama“ pogotovo u „Komunalcu“. Da se razumemo, poljoprivrednici trpe ogromne gubitke jer im proizvodi propadaju i mislim da je zatvaranje pijaca pogrešno. Ovde nije reč o proizvođaču. Očigledno „zakoni“ nisu isti za sve.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име