Članovi Bečejskog udruženja mladih su simbolično obeležili Svetski dan klimatskih promena, uređenjem Zelene table u Glavnoj ulici.

Cilj akcije bio je da se vrati svrha Zelene table, koja je bila veoma zapuštena i neuređena, ali i da se građani informišu o samoj temi kroz eudukativne plakate. Podsetimo, Zelena tabla bila je u nadležnosti Odseka za zaštitu životne sredine opštine Bečej, koja je mladima ustupila ključeve i omogućila realizaciju akcije.

– Povodom Svetskog dana klimatskih promena, odlučili smo da sprovedemo jednu malu akciju uz pomoć koje ćemo podići svest građanima o klimatskim promenama, njenim uzrocima i rešenjima, rekla je Olivera Marić ispred Bečejskog udruženja mladih.

Činjenica je da mladi nisu dovoljno zainteresovani za samu temu, kao i da nesvesno rade stvari koje doprinose klimatskim promenama. Zbog toga je bitno da se ukaže važnost zaštite životne sredine. O tome kako ljudi brinu o svojoj okolini govore i podaci o zagađenosti vazduha, i slično.

– Kada prolazimo ulicom, na primer, vidimo  kako mladi bacaju papir, umesto da ga odlože u kantu za smeće, koja je udaljena svega pet metara  od njih, bace pored, čisto da bi zagadili okolinu, a znaju da kesa ili papir ne mogu tako lako da se razgrade, naglasio je Nebojša Zarić.

Svetski dan klimatskih promena obeležava se 4. novembra, a u cilju podizanja svesti građana o uzrocima i problemima koji nastaju zbog nesavesnog ponašanja prema životnoj sredini.

Prilog nastao u okviru programa za sticanje i unapređenje kompetencija društveno odgovornih mladih „Pokreni mehanizam!“ koji se realizuje uz podršku opštine Bečej u okviru Konkursa za finansiranje programa udruženja u oblasti omladinske politike iz budžeta opštine Bečej za 2021. godinu.

Autor: Uglješa Surdučki
Snimateljka: Vanja Bojović
Mentor: Oskar Lukač

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име