Početni i završni bilans stanja, blagajna i blagajnički poslovi, tekući račun, kupci i dobavljači, nabavka i prodaja robe u maloprodaji, kalkulacija i raspoređivanje troškova, to su oblasti koje su polaznice besplatnog kursa knjigovodstva savladale tokom leta.

Potom je organizovan kurs pisanja biznis plana, takođe besplatan, gde su učilo, između ostalog, o pravnim formama privrednih društava, analizi tržišta, analizi konkurencije, troškovima, ceni i metodu određivanja cena, investicionim ulaganjima, izvorima finansiranja, ali i otplati zajma i amortizaciji. Tokom naše posete jednom od kursa razgovarali smo sa mladim ženama iz sela Radičević. Naše tri sagovornice poslednje mesece posvetile su usavršavanju, a stečena znanja planiraju da primene i u praksi.

Profesorka ekonomske grupe predmeta, master ekonomskih nauka, Ana Kosovac priredila je još i program za kurs kancelarijskog poslovanja gde su polaznice savladale tehniku slepog kucanja, blok formu, francusku formu i sastavljanje poslovnog pisma.

Žene na selu imaju ideje, snagu i značajnu ulogu u zajednici. Uz sve to, potrebna im je podrška institucija, porodice i drugih žena kako bi ostvarile svoj potencijal. Neke od polaznica će promeniti trenutno zaposlenje, a neke će se prvi put zaposliti ili otpočeti sopstveni biznis.

Osnaživanje žena, a u ovom slučaju podrška u vidu sticanja znanja, izrazito je važno za poboljšanje položaja žena sa sela. Informisana i ekonomski nezavisna žena – žena koja zarađuje, lakše se bori za svoja prava, a među njima je i pravo na život bez nasilja.

Osim kurseva, Bečejsko udruženje mladih (BUM) je ove godine u svim selima opštine Bečej organizovao besplatno psihološko savetovalište na srpskom i mađarskom jeziku, dok su zaposlene Centra za socijalni rad Bečej predstavljale u okviru radionica usluge socijalne zaštite i ulogu ove ustanove koja je važna karika u podršci ženama da izađu iz nasilja.

Kursevi se realizuju u okviru projekta „Ka unapređenoj bezbednosti žena u opštini Bečej“ koji se realizuje uz podršku Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena UN Women u Srbiji u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Norveške u Beogradu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име