Ako se uzme u obzir podatak da 85 odsto požara bude izazavano ljudskim faktorom, onda je jasno zašto su obuke za poljoprivrednike uoči žetve neophodne. Srećom, žetvena sezona u opštini Bečej završena je uspešno, bez požara u ataru izazvanim ljudskim faktorom.

Od Jožefa F. Varge, iz Opštinskog štaba za zaštitu strnih useva od požara, saznali smo da je jedini požar u bečejskom ataru ove sezone bio 2. jula, kada je grom udario u stub dalekovoda, što je izazvalo kidanje vodova, a potom su pali na strnjište. Rezultat, požar na površini od oko jednog ara.
Na lice mesta poslata su dva vatrogasca sa jednim vozilom vatrogasne jedinice Bečej koji su uspeli da se izbore sa stihijom utrošivši pritom 6.000 litara vode. Pored njih, u desetominutoj akciji su učestvovali i radnici elektrodistribucije koji su na licu mesta isključili napajanje.

Varga veruje da je žetvena sezona bila uspešna i zbog toga što su poljoprivrednici i ove godine pohađali uoči letnjih radova pohađali obuke, gde im je ukazano na osnovne mere predostrožnosti kao i na mere koje je neophodno preduzeti tokom požara.

I Anđelko Mišković, član Opštinskog veća opštine Bečej zadužen za poljoprivredu i razvoj sela ističe značaj takvih edukativnih skupova.

Zbog veličine atara opštine Bečej nekada je vatrogascima potrebno i oko 20 minuta da stignu na lice mesta.

Kao i prethodnih godina uoči žetvene sezone poljoprivrednicima su podeljene nalepnice za mehanizaciju sa potrebnim informacijama i kontaktima koji im mogu biti pod koristi ukoliko dođe do nepredviđenih i hitnih situacija.

Kako je zastarela mehanizacija odraz siromaštva malih proizvođača, time su šanse za nezgode, ali i požare u ataru, povećane. Stoga se posebna pažnja treba usmeriti na upravljanje mehanizacijom i na održavanje, ali i na učešće u saobraćaju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име