Zgrada Osnovnog suda u Bečeju u upotrebi je od 1906. godine. Građena za namenu kakvu danas ima, već više od četiri decenije čeka renoviranje. Početkom godine deo trotoara kod suda zbog otpadanja fasade i bezbednosti prolaznika bio je ograđen.

Za potrebe održavanja zgrade i opremanja na godišnjem nivou u budžetu Ministarstva pravde koje je nadležno i koje je vlasnik zgrade suda predviđeno je za dva objekta u Bečeju i Novom Bečeju (Bečej i Novi Bečej, obe zgrade zajedno imaju negde oko 2000 metara kvadratnih) oko 300.000 dinara za održavanje i 200.000 dinara za opremanje. To su nedovoljna sredstva, kažu u Osnovnom sudu u Bečeju. Od resornog ministarstva je za uklanjanje delova sklonih padu u budžet suda dodato 161.000 dinara.

Novi predsednik bečejskog Osnovnog suda Arpad Buču kaže da ima obaveštenje od Ministarstva pravde da će radova biti ove ili sledeće godine. Problema u sudu bilo je i sa kadrovima jer je u toku druge polovine 2022. godine i tokom cele 2023. godine sud radio sa samo pet, odnosno šest sudija. Ipak, tokom redovne kontrole rada Okružni sud u Zrenjaninu ocenio je rad kolega u Bečeju pozitivnom ocenom.

Ove godine sud radi sa osam sudija i očekuju veću efikasnost u predmetima.

Iz Osnovnog suda u Bečeju najavljuju konkurs za dva sudijska pomoćnika kao i za još najmanje 13 sudija porotnika. Poseban apel je da se za porotnike prijave građane Novog Bečeja jer za teritotiju te opštine nemaju nijednog.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име