Kako bi se približili drugim ljudima koji se na neki način razlikuju u odnosu na nas, ali i suočili te i razbili predrasude prema njima, uz prevazilaženje stereotipa koji ponekad nesvesno postoje prema osobama druge vere, nacionalnosti, izgleda ili su im životne okolnosti drugačije zbog materijalnog ili društvenog statusa, Osnovna škola „Zdravko Gložanski” iz Bečeja u saradnji sa Društvom intelektualaca Braća Tan iz Bečeja organizovala je „Živu biblioteku”.

Princip rada ove biblioteke je „čitanje“ knjiga, а te knjige su ljudi koji pričaju svoju životnu priču ili neku iz njihove sfere interesovanja, znanja, stručnosti. Pri ulasku u „biblioteku“ posetiocima je ponuđen „katalog“ knjiga i mogućnost da odaberu živo „literaturu“ i 30 minuta pričaju sa njom, čitajući je kao pravu.

Nije prvi put da je u Bečeju organizovana ovakva „biblioteka“, te je ovog puta cilj bio da se fond obogati što raznovrsnijim temama.

Zbog položaja u društvu i pripadnosti određenoj grupi, ove osobe često trpe diskriminaciju. Upravo je zato koncept koji podrazumeva lično upoznavanje čitalaca sa svojim stereotipima i predrasudama čime se prostor da kroz razgovor i međusobno razumevanje promene stav prema pripadnicima stigmatizovanih društvenih grupa. Tako bi pripadnici različitih društvenih grupa zajednički mogli da izgrade savremeno demokratsko društvo u kome se različitosti prihvataju i uvažavaju kao bogatstvo i potencijal razvoja, a ne kao opasnost.

Volonteri su pripremili i realizovali ovaj projekat kroz uloge bibliotekara, autora kataloga knjiga, urađene su i prave članske kartice, pravila postupanja sa „knjigama“ …

U bečejskoj „Živoj biblioteci“ od 11. do 26. aprila trajale su prijave za učešće „čitalaca“ na ovom projektu i prijavljenima je poslat „katalog“. Termini su bili rezervisani a učesnici su dobili su članske kartice.

Jedno od pravila „Žive biblioteke“ jeste da knjiga, odnosno čovek, mora biti vraćena u istom fizičkom i mentalnom stanju kao i pre pozajmljivanja.

Treba prihvata činjenicu da „knjiga” može prekinuti čitanje u bilo kom trenutku, ukoliko se oseća ugroženom ili povređenom i ukoliko smatra da joj se ugrožava dostojanstvo.

„Živa biblioteka“ je deo projekta pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije u okviru projekta „Budi mi prijatelj 2”, kao i kao deo realizacije projekta „Kvalitetno obrazovanje za sve” Saveta Evrope, a posebno je podržan od  kancelarije Poverenice za zaštitu ravnopravnosti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име