Zajednički snimak nagrađenih aktera 64. Majskih igara u Bečeju
Zajednički snimak nagrađenih aktera 64. Majskih igara u Bečeju

Tradicionalne, 64. po redu, Majske igre, najstariji festival scenskog stvaralaštva dece okruženja, a od skoro i mladih,  završen je u predajom nagrada u Gradskom pozorištu Bečej. Prestižna nagrada „Zlatni paž“ u konkurenciji predstava za mlade pripala je, po odluci Stručnog žirija“, ansamblu Đačke scene „Šarene iskrice“ iz Novog Sada za izvođenje predstave „Nemir u duši“ na mađarskom jeziku, koju je režirala Terezija Figura i dobila nagradu za najbolju režiju festivala.

„Srebrnog paža“ osvojili su lanjski pobednici, članovi grupe Kulturociklin, koji su uz podršku KC Kruševac izveli predstavu „Kralj Ibi“. Najzad, „Bronzani paž“ otišao je u ruke članova omladinske scene Amaterskog pozorišta Doma kulture Prijepolje za predstavu „Peron za sutra“.

-Predstava „Nemir u duši“ ima snažan i hrabar pristup  aktuelnom društvenom problemu – vršnjačkom nasilju kod mladih.  Akteri predstave preciznim scenskim sredstvima veoma uspešno postavljaju pitanja i nude odgovore o ovoj izuzetno važnoj i osetljivoj temi, te preporučujemo da predstava bude dramssko -scenska lektira u školama, piše u obrazloženju Stručnog žirija.

Kada je konkurencija predstava za mlade, Stručni žiri je dodelio ravnopravne nagrade za najbolju mušku ulogu Martinu Tomiću za ulogu u predstavi „Kralj Ibi“ i Tariku Haniću za ulogu Čarlija u predstavi „Peron za sutra“, a prizanje za najbolju žensku ulogu pripalo je Doris Kovačević za ulogu Jelene u predstavi „Kraljevi i konjušari“ u izvođenju Dramske sekcije Opće gimnazije Katoličkog školskog centra Sveti Franjo iz Tuzle. I nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu ravnopravno su podelili Amir Kaljić za ulogu Mikija u predstavi „Peron za sutra“ i Ivan Dimitrijević za ulogu u predstavi „Kralj Ibi“. Za najbolju sporednu žensku ulogu nagradu je dobila Magdalena Tomić za ulogu Dore u predstavi „Kraljevi i konjušari“.

Nagrada za najbolju scenografiju pripala je Glumačkoj radionici Doma kulture Čačak za predstavu „Kapetanica Džun Piplfoks“. Ista predstava je dobila nagradu i za najbolju kostimografiju, dok je predstavi „Kralj Ibi“ pripala nagrada za najbolju muziku. Specijalnu nagradu za kolektivnu igru dobila je predstava „Nemir u duši“, a nagrada za hrabrost u istraživačkom dramskom uzrazu pripala je predstavu „Sedam“ u produkciji Kulturnog centra Kula.

Kada su u pitanju predstave za decu, Stručni žiri je „Zlatnog paža“ dodelio predstavi „Kapetanica Džun Piplfoks“ u produkciji Glumačke radionice Doma kulture Čačak. „Srebrnog paža“ osvojila je predstava „Kapetan Džon Piplfoks“ novosadske Đačke scene „Šarene zvezdice“, a „Bronzani paž“ ostaje kraj Tise, jer ga je dobila predstava „Do poslednjeg šaha“ u izvođenju Dečijeg dramskog studija Gradskog pozorišta Bečej.

Evo i imena osvajača pojedinačnih nagrada. Za najbolju glavnu mušku ulogu nagrađen je Nikolaj Erak, za ulogu Belog kralja Gambitusa u predstavi „Do poslednjeg šaha“, a nagrada za najbolju glavnu žensku ulogu pripala je Maši Urošević za ulogu Sali Sekira u predstavu „Kapetanica Džun Piplfoks“. Za ulogu Kornjače u predstavu „Kapetan Džon Piplfoks“ nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu dobio je Robert Santo, a Đurđa Vujović i Anđelija Obrenović su nagrađene za ulogu Sirene u predstavi „Kapetanica Džun Piplfoks“.

Dečiji žiri je dodelio nagrade samo u konkurenciji predstava za decu i imao je identično mišljenje, kada je trebalo izabrati najbolju predstavu, kao Stručni žiri, ali ne i kada je trebalo dati pojedinačne nagrade. Nagrada za najbolju glavnu mušku ulogu pripala je Atili Foro za ulogu kapetana Džona Piplfoksa u istoimenoj predstavi, a za najbolju glavnu žensku ulogu nagrađena je Tamara Tatović za ulogu kapetanice Džun Piplfoks u istoimenoj predstavi. Dušan Ivanović je za ulogu Crnog lovca Pata u predstavi „Do poslednjeg šaha“ dobio nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu, a istu nagrada u ženskoj konkureciji pripala je Maši Urošević za ulogu Sali Sekira u predstavi „Kapetanica Džun Piplfoks“, koja  tako iz Bečeja nosi dve nagrade, pošto je u konkurenciji Stručnog žirija dobila nagradu za najbolju glavnu žensku ulogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име