Četvrta sednica SO Bečej u znaku kadrovskih promena | Foto: Ana Aćimov
Četvrta sednica SO Bečej u znaku kadrovskih promena | Foto: Ana Aćimov

Pre nešto više od petnaest dana nadgrobni spomenik čuvene porodice Viši na Velikom katoličkom groblju u Sinđelićevoj uklonjen je zbog toga što grobno mesto nije bilo plaćeno.

Taj je čin naišao na negodovanje kod Bečejaca, pa su tim povodom su u javnost izašli članovi „Mađarskog pokreta“ i Demokratske stranke vojvođanskih Mađara (DSVM) i predstavili svoj predlog Izmene i dopune Odluke o sahranjivanju i grobljima sa posebnim osvrtom na nadgrobne spomenike koji mogu postati simbol istorijskog i kulturnog nasleđa opštine Bečej.

Kako nam je Igor Kiš iz DSVM rekao, nadgrobni spomenik nije uništen, a prema njegovim saznanjima trenutno se nalazi na popravci kod komenoresca.

Međutim, i dalje je otvoreno pitanje izmene odluke i na taj način stavljanje pod zaštitu ovakvih monumenata širom opštine Bečej, jer, osim porodice Viši, na teritoriji opštine Bečej počiva još ličnosti za istorijsko i kulturno nasleđe.

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) obratio se tim povodom saopštenjem. U tom dokumentu piše da je zamenica predsednika opštine Bečej Eržebet Kinka poslala pismo direktoru JP „Komunalac“ Norbertu Kovaču i da je od njega zahteva da se da nadgrobni spomenik vrati u prvobitno stanje što pre.

– Propust su napravili naši politički prethodnici. Nema tu ljutnje, svako je reagovao kako je morao. Nisu ni „Komunalac“ ni direktor uradili ništa loše, samo su postupali po aktima koje svakako moramo menjati, kako se ovakve stvari ne bi više događale, naveo je Kiš. On dodaje da je na Velikom katoličkom groblju sahranjeno je više članova porodice Viši.

On dalje dodaje da porodica Viši nema potomke i nije imao ko da plati grobno mesto na Velikom katoličkom groblju u Sinđelićevoj, ali su za života zadužili grad u velikoj meri.

– Njihov nadgrobni spomenik predstavlja kulturno i istorijsko nasleđe. Pored toga postoje ovakva značajna zdanja i od 18. veka koja moramo zaštiti, zaključuje naš sagovornik.

Inače, porodica Viši ostavila Bečeju porodičnu kuću u kojoj se sada nalazi Narodna biblioteka Bečej.

Još uvek je aktuelno i pitanje da li ovakvim problemima treba da se bavi Opštinska komisija za spomenike i nazive ulica ili će se oformiti nova stručna.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име