Samo od početka prošle godine do danas širom opštine Bečej uništeno je više od 40 takozvanih žutih kontejnera namenjenih za odlaganje primarne selekcije otpada. U „Potisju“ Bečej napominju da je šteta uzrokovana lomljenjem, razvaljivanjem spaljivanjem i krađom oko 12.000 evra.

Osim što se fizički na takav način uništavaju, beleže se slučajevi odlaganja uginulih životinja. Slučaj ubacivanja uginule koze u žuti kontejner je pred lokalnom inspekcijom jer je životinja bila obeležena tako da se vlasnik može identifikovati. Najviše problema ima u Bačkom Gradištu.

– Saberite, jedan kontejner košta 250 evra, dodajte na to porez, brendiranje. To je negde oko 12, 13.000 evra. Nisu oni napakostili nekom od radnika, nego su napakostili celom gradu, objašnjava direktor „Potisja“ Zoltan Feješ.
Kao jedan od problema navodi da građani premeštaju kontejnere sa ucrtane lokacije gde je predviđeno da oni stoje.
– Neki obesni građani premeštaju kontejnere na drugu stranu, neće tu da stoje, to posle može da izazove saobraćajnu nesreću, jer stoji na neprikladom mestu. Mi ih vratimo, za dva dana ono se ponovo premesti na drugo mesto, apeluje Feješ na građane da ne rade to, ističući da se u te kontejnere ne ubacuje organski otpad, već plastika i pet ambalaža.
– To nije ništa što trune, pa da kažu jao to smrdi, dodaje da oni ispiraju kontejnere vrućom vodom i dezinfikuju na deponiji u slučaju da se u njima nađe otpad kao u Bačkom Gradištu.

Inače, oko 60 odsto ambalaže koja se skupi u žutim kontejnerima može da se reciklira, kaže direktor „Potisja“ Zoltan Feješ i navodi da će tačnije informacije uskoro saopštiti. Građane poziva da u svakom slučaju nastave sa odvajanjem otpada.

„Potisje“ u maju pokreće akciju prikupljanja staklene ambalaže. Građani staklene flaše i slične predmete da donesu u direkciju preduzeća i na Gradsku pijacu gde će biti postavljeni posebni kontejneri.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име