Jedini bečejski Srpski pravoslavni hram, posvećen Svetom velikomučeniku Georgiju pre 165 godina pri početku izgradnje 1851. godine, juče je bio svečaniji nego obično.

S razlogom, jer su crkvena zvona oglasila crkvenu slavu Đurđevdan, a arhijerejski namesnik Dejan Stanojev u sasluženju sveštenika Petra Bikara i Slobodana Lazića, đakona Daniela Kobiljskog i pratnji Crkvenog hora služio je Svetu božanstvenu liturgiju. Svetom bogosluženju prisustvovali su i sveštenici tri bečejske sestrinske rimokatoličke crkve, a pored svečara čija je krsna slava Đurđevdan bilo je i drugih pravoslavnih vernika sa željom da uveličaju crkvenu slavu.

trpeza

Foto: Trpeza puna slavskog kolača i koljiva

Posle svetog bogosluženja i trokratnog  ophoda litije oko crkve, u hramu je obavljen svečani čin osvećenja trpeze pune slavskih kolača i koljiva. Prepodnevna svečanost završena je prigodnim zabavnim programom u lepo uređenoj crkvenoj porti uz nastup najmlađih članova ANIP „Đido“.

Đurđevdansko slavlje nastavljeno je Večernjem na kom je u prisustvu kuma Nenada Tomaševića obavljeno rezanje slavskog kolača, a potom je izabran novi kum Jovan Sukur.

Podsetimo, sutra (subota) će se održati tradiocionalna, 17. po redu, Đurđevdanska smotra crkvenih horova. Prijateljsko nadpevavanje počinje u 19 sati i održaće se u hramu Svetog velikomučenika Georgija. Pored dva hora domaćina, Dečijeg crkvenog hora i Hora odraslih „Sveti velikomučenik Georgije“, nastupiće prijateljski crkveni horovi „Car Konstantin i carica Jelena“ iz Sombora i „Sveti Roman Melod“ iz Subotice, kao i hor Muzičke škole „Petar Konjović“ u Bečeju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име