Freepik

Upala sinusa odnosno sinusitis i glavobolja su među najrasprostranjenijim bolestima današnjice. Iako postoji nekoliko razloga za glavobolju, upala sinusa je najčešći uzrok ovog nelagodnog osećaja koji nas sprečava da normalno obavljamo svakodnevne aktivnosti.

Još uvek nije otkriveno koja je prava funkcija ovih šupljina koje, reklo bi se, samo smetaju, kao ni kako trajno izlečiti hroničnu upalu, ali ćemo vam u ovom tekstu otkriti kako da ublažite najgori simptom sinusitisa – bol.

Šta su sinusi i kako dolazi do njihove upale?

Sinusi su parne šupljine u kostima lica i baze lobanje, koje su pokrivene respiratornom sluznicom. Funkcije sinusa i nosne duplje su tesno povezane, a najvažnija je svakako disanje. Iako su naučnici do sada razvili nekoliko teorija, do danas ne može sa sigurnošću da se tvrdi koja je prava funkcija sinusa. Čovek zapravo nije ni svestan postojanja sinusnih šupljina sve dok ne dođe do zapaljenskog procesa koji izaziva bol, nelagodu i začepljenje nosne duplje.

Kako u stvari dolazi do upale sinusa ili sinusitisa? Sinusitis predstavlja zapaljenje sluznice koja oblaže sinuse i njega najčešće izazivaju virusi, bakterije, alergija i drugo. Kada usled zapaljenja dođe do zadebljanja sluznice, zatvara se njihova komunikacija sa nosnom dupljom. Sekret koji je obolela sluznica proizvela sada ne može da izađe iz šupljine i tako nastaje začepljenje, bol, otok i svi oni simptomi upale sinusa koji su nam poznati, a koji nas sprečavaju u normalnom funkcionisanju.

Sinusitis najčešće predstavlja virusnu infekciju na koju se nadovezuje bakterijska infekcija izazvana  zapaljenskim procesom u nosu, a ređe nastaje iz korena zuba.

Šta sve uzrokuje glavobolju?

Glavobolja postoji otkad je sveta i više od 90 odsto ljudi je nekada imalo taj neprijatan osećaj. Mnogi kažu da je glavobolja, posle porođajnog bola, najgora vrsta bola jer, pored velike nelagodnosti, kvari raspoloženje i umanjuje volju i sposobnost za obavljanje svakodnevnih aktivnosti. U zavisnosti od vrste glavobolje razlikuje se i bol koji može da bude tup, oštar, pulsirajući, a razlikuje se i po bolnom mestu na glavi, pa tako bol u donjem delu čela obično povezujemo sa bolom izazvanim upalom sinusa.

Pored upale sinusa, glavni izazivači glavobolje su vremenski uslovi, stres, visok krvni pritisak. Jedna od najčešćih vrsta glavobolja je migrena i još uvek nije u potpunosti dokazano šta je uzrokuje, ali se pretpostavlja da je reč o kombinaciji genetskih faktora i faktora okruženja. Takođe, moguć uzročnik je disbalans hormona u krvi, izmena nivoa polnih hormona kod žena tokom menstrualnog ciklusa, a kod mlađe dece je ulazak u pubertet često praćen migrenom.

Kako izlečiti sinusitis?

Kao i kod svake velike upale, upala sinusa leči se posebnom terapijom koja uključuje antibiotike. Međutim, ovo neće trajno rešiti vaš problem sa sinusima jer je, slobodno možemo da kažemo, nerešiv. Hronična začepljenja i glavobolje izazvane problemima sa sinusima mogu da se ublađe redovnim ispiranjem slanom vodom, masažom glave, ali i inhalacijom određenih preparata i eteričnih ulja. Takođe, da bi se ublažili problemi koje sinusi nose sa sobom, neophodno je da se čuvate zimi i tokom vetrovitih dana, kako vam se sinusi ne bi prehladili. Sklanjajte se od promaje, nosite kapu kada je jako hladno ili duva vetar i izbegavajte da izlazite napolje sa mokrom kosom kada spoljna temperatura nije visoka.

Koja eterična ulja odabrati za ublažavanje bola i začepljenja?

Kao što smo već rekli, problemi koje imate sa sinusima nikada neće trajno nestati, ali možete da ih umanjite pridržavajući se pojedinih saveta iz ovog teksta i korišćenjem eteričnih ulja i drugih preparata. Što se tiče eteričnih ulja, za upalu sinusa i druge probleme izazvane ovim problematičnim šupljinama postoji nekoliko vrsta destilata koji će vam pomoći da prodišete i smanjite pritisak u glavi.

Ulje divlje mente – Inhalacija ovom vrstom ulja dovodi do trenutnog otpušenja sinusa i pored toga pomaže i kod drugih simptoma prehlade. Ulje divlje mente vam neće pomoći samo kod začepljenja sinusa, nego i kod glavobolje. Uzmite nekoliko kapi i masirajte slepoočnice. Primetićete kako se intenzitet bola polako smanjuje, a potom će glavobolja potpuno nestati.

Ulje eukaliptusa – Kao što je slučaj sa uljem divlje nane, ulje eukaliptusa takođe ima svojstva koja mogu da vam pomognu kod začepljenja izazvanog sinusitisom. Ukoliko nemate difuzor, u posudu sa kipućom vodom dodajte oko pet kapi ulja eukaliptusa, nagnite glavu, pokrijte je peškirom i inhalirajte se desetak minuta. Vrlo brzo ćete prometiti da se smanjio pritisak u disajnim kanalima i moći ćete da ih ispraznite uz pomoć maramice.

Ulje čajevca – Ulje čajevca ima snažna antivirusna i antibakterijska svojstva i veoma je delotvorno kod upaljenih sinusa. Kao i kod ostalih ulja koja se koriste za ublažavanje tegova nastalih upalom sinusa, ulje čajevca takođe možete da koristite za inhalaciju, a za najbolje rezultate možete da se inhalirate i do šest puta na dan.

Ulje bosiljka – Još od davnina bosiljak je prepoznat kao čudotvorna biljka koja pomaže kod mnogih oboljenja. Bosiljak je snažan oksidans i ima antibakterijska svojstva, a inhalacija uljem bosiljka oslobodiće vas sekreta u nosnim šupljinama i pomoći vam da ponovo prodišete.

Ulje divljeg origana – Snažan oksidans, poznato da pomaže u borbi protiv više od 30 mikroorganizama, ulje divljeg origana preporučuje se protiv raznih infekcija. S obzirom na lekovita svojstva koja poseduje, ulje divljeg origana našlo se na listi prirodnih lekova koji pomažu kod upale sinusa.

Neka od ovih ulja možete pronaći na web shopu Naturasso koji se bavi prodajom visoko kvalitetnih eteričnih ulja. Posebno su poznati po svom ulju od mente, ali prodaju i druga ulja, kako eterična, tako i bazna.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име