U najvećem broju slučajeva glavobolja nije opasan simptom, ali svakako remeti kvalitet življenja i sprečava nas da obavljamo svakodnevne aktivnosti. Glavobolje se uglavnom javljaju kao posledica tenzije i svakodnevnog stresa i ponekad  mogu proći spontano. Važno je blagovremeno otkriti okidače koji dovode do glavobolje, kao i biti dobro edukovan o svojoj glavobolji jer to značajno povećava šansu da rešite problem.

Glavobolje mogu biti izazvane užurbanim načinom života,  nesanicom, alergijama, nepravilnim držanjem tela, konzumacijom alkohola, preskakanjem obroka, bakterijskim i virusnim infekcijama, naglom promenom vremena, ali i genetskim faktorom u nekim slučajevima kod migrena. 

U ovom tekstu vam nudimo jednostavne savete kako da se prirodnim putem rešite glavobolje. Naravno, u nekim slučajevima kod jakih i učestalih glavobolja, kao i u slučaju ako se zbog bolova u glavi budite noću dok spavate, važno je da na vreme posetite svog izabranog lekara.  

Preporuke i saveti za otklanjanje glavobolje

Često su nam rešenja za glavobolju na dohvat ruke. Ponekad se glavobolje možete rešiti prirodno na jednostavan i efikasan način tako što ćete primeniti neku od alternativnih terapija. Ponekad je neophodno da se dobro odmorite, više boravka u prirodi, ili da jednostavno uspostavite redovan ritam spavanja kako bi se oslobodili bolova u glavi.  

Takođe, proverite da li redovno i u kojoj meri unosite tečnosti u vaš organizam jer i to može biti razlog za glavobolju. Ukoliko ste dehidrirani velike su šanse da je upravo to razlog zašto vas boli glava. Preporučujemo da unosite što više tečnosti (voda, limunada, čaj, supa).

Više se krećite. Bez fizičke aktivnosti nema dobrog zdravlja i rada mozga. Izaberite fizičku aktivnost koja vam odgovara ili neku od metoda opuštanja (masaža, akupresura, joga vežbe i drugo) i redovno je praktikujte. Fizička aktivnost je blagotvorna za vaše zdravlje. Ponekad je dovoljna redovna i umerena šetnja u prirodi kako bi se zahvaljujući lučenju hormona endorfina ublažili bolovi u glavi. 

U određenoj meri na ublažavanje glavobolje može uticati i konzumiranje kompleks B vitamina ili magnezijuma. Magnezijum smanjuje učestalost, jačinu glavobolje, a kompleks B vitamina pomaže osobama  koje pate od migrene. Pored toga, glavobolja se može sprečiti ukoliko izbegavate duvanski dim i alkoholna pića, kao i hranu na koju niste tolerantni. 

Takođe, važno je spomenuti da zdrava ishrana smanjuje podložnost glavoboljama jer povećava otpornost na infekcije, poboljšava stanje nerava, mišića i krvnih sudova, a sprečava i osetljivost na hranu. 

Danas se sve više primenjuje aromaterapija, koja predstavlja jedan od najboljih i najednostavnijih metoda za ublažavanje i lečenje glavobolje. Eterična ulja mente su se pokazala kao sredstvo koje nam može vrlo brzo pomoći da otklonimo bol u glavi i da se opustimo. U ovoj vrsti tretmana  udišete eterična ulja ili ih blago utrljavate u predeo čela, slepočnice ili vrata. Takođe, ulja lavande, đumbira ili metvice mogu pomoći u ublažavanju glavobolje i napetosti.

Ukratko o glavobolji

Glavobolja se definiše kao bol u predelu glave, iza očiju od slepočnica ili gornjeg dela vrata. U zavisnosti od karakteristike bola,  lokalizacije, jačine i uticaja na svakodnevne aktivnosti  lekar određuje koju vrstu glavobolje imate. 

Ovo su neki od tipova glavobolja:

  • Tenziona glavobolja
  • Migrena
  • Sinusna glavobolja
  • Klaster glavobolja

Tenzione glavobolje koje predstavljaju najčešči oblik glavobolje (stres glavobolje) javljaju se u vidu umerenog ili srednje jakog bola koji se pojavljuje i odlazi bez nekog ustaljenog rasporeda, dok se pulsirajući bol opisuje kod migrene i češće pogađa žensku populaciju. Tenziona glavobolja je česta, ali se najlakše leči raznim alternativnim terapijama i metodama opuštanja. 

Migrena se može vrlo uspešno otkloniti pomoću akupresure, aromaterapije ili hidroterapije. Svojim osvežavajućim mirisom, menta blagorotvorno deluje kod začepljenja krvnih sudova koji uzrokuju glavobolju. Pa ipak, vodite računa i o tome da uzrok ove glavobolje nije povišeni krvni pritisak, jer bi to trebao biti razlog za hitnu posetu lekaru. 

Sinusne glavobolje nastaju usled pritiska koji se javlja u sinusima. Bol u čeonoj regiji ili u korenu nosa se uglavnom javlja zbog infekcija sinusa, alergija ili hronične upale ili polipa u nosu. Inhalacija je prva opcija kada je reč o prevenciji ili lečenju sinusitisa. 

Klaster glavobolju karakteriše intezivan i probadajući bol koji se ponavlja tokom određenog vremenskog perioda. Lekari savetuju da promenite loše navike, te da ne konzumirate  alkohol i cigarete ako imate probleme sa ovom vrstom glavobolje. 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име