Óbecsén a Hétvégi találka programsorozat első rendezvényén, a magyar festészet napján, október 18-án nyílt meg Lázár Tibor óbecsei születésű Forum- és Kristálygömb-díjas festőművész kiállítása.

 

A megnyitóra a Than Emlékházban került sor, abban a házban, amelyben született Than Mór festőművész, aki 1848 – ban megörökítette a szabadságharc és forradalom eseményeit, s akinek a képei díszítik a helyiségek falait, amikor nincs kiállítás. Kollár Karolina a Than Emlékház szervezője köszöntötte a vendégeket, s a nagyszámú közönséget.

Nem szokványos megnyitó volt, mintha író – olvasó találkozón lettem volna. A moderátor szerepét Beszédes István, a zEtna Kiadó vezetője vállalta. Bemutatta a művészt, habár nekünk óbecseieknek erre talán nem is volt szükségünk, ugyanis valamikor az iskolám, a Petőfi Sándor iskola diákja volt, s egy időben tanított is itt képzőművészetet… Ma a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium tanára. – Ritkán szólalnak meg az ilyen megnyitókon a képzőművészek – szólalt meg a művész -, pedig van mit mondani, habár a képek magukért beszélnek. Kell, hogy tudja a nézőközönség, hogy milyen gondolat van a képek mögött, milyen indítékkal keletkeztek.

Elmondása szerint a Habsburg Birodalom alatt aranykorát élte ez a vidék. Az ekkor keletkezett házak, benne lévő bútorok, gobelin képek ihlették meg.

– Bevallom – folytatta -, estefelé, mikor fényeket gyújtottak az ilyen nagy házakban, be-belestem, mi is van bent, s láttam a régi csillárok mellett a korabeli bútorokat, díszes tapétákat, a gobelin képeket. Ezek a képek ismert festők gobelin formába öntött reprodukciói. Ez adta az ötletet, hogy én is ovális alakúkat is készítsek… A kiállított festményeket végignézve, láthattuk, hogy e letűnt világot idézik: a virágmintás, a tenger gyümölcseit… ábrázoló festményei. A kiállítás november 1-jéig tekinthető meg.

 

Koncz Erzsébet

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име