A községi képviselő-testület legutóbbi ülésén – a kommunális tevékenységről szóló törvénnyel összhangban – új határozat született a temetkezésről és a temetőkről.

 

Miután a törvény értelmében a temetők kezelése és a temetkezési tevékenység közérdekű kommunális tevékenységnek minősül, ezeket a feladatokat – a temetők és azok területén található halottasházak, kápolnák és krematóriumok karbantartását, a temetkezést és a hamvasztást – a Komunalac Kommunális Szolgáltató Közvállalatnak kell átvállalni a környező településeken is. A temetők mellett a Komunalacnak kell majd gondot viselnie a passzív temetőkre és a temetőkön kívüli emlékhelyekre is.

Kovács Norbert igazgató tájékoztatása szerint a Komunalac várhatóan a jövő év második negyedévétől veszi át a temetkezési szolgáltatásokat, valamint a temetők rendezését és karbantartását a települések helyi közösségeitől. Mivel a községi képviselő-testület külön határozattal a temetők rendezésével és karbantartásával egyházakat és vallási közösségeket is megbízhat, elképzelhető, hogy a péterrévei és a bácsföldvári katolikus temetőkben ezek a tevékenységek az egyház feladatai maradnak, és csak a temetkezés kerül át a Komunalachoz. A temetkezési szolgáltatásokat és a temetők kezelését a Komunalac eddig csak Óbecsén végezte. A mileševói helyi közösség területén Dreán egy katolikus, Mileševón egy pravoszláv temető működik, amelyeket egy gunarasi személy működtet, és Radičevićen szintén a helyi közösség bíz meg személyeket sírásással és karbantartási munkálatokkal. Péterrévén a katolikus temető az egyház fennhatósága alá tartozik, a pravoszláv temetőre pedig részben az egyház, részben egy magánszemély visel gondot. Bácsföldváron a katolikus temetővel szintén az egyház törődik, a pravoszlávról pedig az egyház és a helyi közösség közösen gondoskodik. (Pecesornak nincsen temetője.)

Az, hogy a Komunalac saját erőforrásaival képes lesz-e ezeket az új feladatokat is teljes körűen ellátni, csak a tervek elkészülése után derül majd ki.

 

Forrás: Magyar szó

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име