Húszéves lett az idén a szerbiai Hit és Fény közösség, az országban ugyanis 1994-ben Zentán alakult meg először ez az ökumenikus szervezet.

 

Példájukat rövid időn belül mintegy tucatnyi újabb vajdasági település követte, az országos közösség így ma már összesen több mint kétszáz, más-más felekezetből származó taggal rendelkezik. Az óbecsei Mustármag közösség, a szerbiai Hit és Fény egyesület helyi csoportja április 27-én, vasárnap ismét jótékonysági koncertet tart, amelyen tagjaik nyári táboroztatására gyűjtenek adományokat.

A közösség működéséről és céljairól Ric Dániel koordinátor elmondta: a katolikus alapú, ökumenikus jellegű lelkiségi mozgalom 1971-ben Lourdes-ban indult, és mára a világ 83 országában és több mint 1500 közösségben létezik.

– A Hit és Fény családokban élő értelmi fogyatékosok, szüleik és barátaik közösségét jelenti. A kezdeményezés válasz volt az értelmi fogyatékos gyermekek és szüleik szorongására és magányára, de a közösségben nem feltétlenül csak segíteni akarunk, hanem együtt lenni, egymástól tanulni és barátságban élni is. Ezek a személyek meg tudnak tanítani bennünket az igaz emberi értékekre.

Őszinte érzelmeiket olyan gátlástalanul tudják kimutatni, hogy mindenkit emlékeztetnek arra: az ember társas lény – mondja Dániel, aki feleségével, Ric Judit gyógypedagógussal, logopédussal közösen szervezi a közösség életét Óbecsén. A szervezet kevés pénzből gazdálkodik, de a lehetőségeikhez képest cégek, magánszemélyek, közreműködő szervezetek is támogatják őket, és időnként pályáznak is. – Találkozót nagyjából havonta tartunk a közösséget befogadó plébánián, és ezeken az alkalmakon közös imák, beszélgetések, ünneplések zajlanak. Jó érzés az, amikor az egész közösség kézen fogva, együtt imádkozik egy-egy közös cél érdekében, ahogyan az is, amikor egy fogyatékkal élő ember őszinte imáját hallgatjuk. Minden találkozón alkalom adódik arra is, hogy elmondjuk a többieknek örömünket, bánatunkat. A szülők közötti megosztás különösen fontos, mert nálunk azt érzik, hogy nincsenek egyedül.

Nagy szerepe van az életünkben az ünneplésnek is, amely mindannyiunk számára nagyon kedves, töltekezést biztosító alkalom. A közösség tagjai a rendszeres találkozásokon kívül más közös programokat is szerveznek – számol be tevékenységükről a koordinátor. Az óbecsei Mustármag közösség 2000-ben alakult Gulics Rózsa hitoktató kezdeményezésére, azóta működik a Páduai Szent Antal-plébánián, és jelenleg 35 tagja van. Éves tervükben mindig szerepel egy nyári tábor, egy téli lelkigyakorlat, valamint egy őszi és egy tavaszi zarándoklat, valamint kirándulásokat szerveznek, és látogatásokat is rokon közösségekhez. Az április 27-ei, vasárnapi koncert bevételét a nyári tábor költségeire szeretnék fordítani a szervezők. A 14. alkalommal megszervezett jótékonysági koncert vasárnap 15 órakor kezdődik a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör kistermében. A közönség a színes program során láthatja majd a tavalyi tábor fotóit, majd a Fokos Zenekar táncházas fellépése ígér további jó szórakozást.

Magyar szó

Kép: Illusztráció

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име