Do daljnjeg, iz Javnog preduzeća „Vodokanal“ Bečej ne preporučuju korišćenje vode sa arteškog bunara u centru Bečeja. Prema rečima direktora „Vodokanala“ Zorana Grbića do naredne srede znaće se rezultati analize ispravnosti vode koju obavlja Institut za javno zdravlje Vojvodine. Radnici javnog preduzeća su danas onemogućili točenje vode sa tog bunara.

Po žutu vodu i po kiši | Dvoglavi bunar u Republikanskoj
Po žutu vodu i po kiši | Dvoglavi bunar u Republikanskoj

Analiza koja je urađena nakon tehničkog održavanja ukupno četiri arteška bunara na teritoriji Bečeja pokazala je da kvalitet vode sa bunara u centru ne odgovara normama Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode. Takozvana „žuta voda“ se ni inače ne preporučuje dojiljama i deci predškolskog uzrasta. Voda sa „žutih bunara“ je inače fizičko – hemijski neispravna, jer ima i miris, ukus i boju, a na mikrobiološku ispravnost može delimično da se utiče, pojašnjava direktor „Vodokanala“. Rezultati analize pokazaće da li će biti neophodna potpuna rekonstrukcija bunara sa „žutom vodom“ u centru.

Danas postavljeno obaveštenje o stavljanju vode van funkcije
Danas postavljeno obaveštenje o stavljanju vode van funkcije

On ističe da postoji ta mogućnost, odnosno da se rekonstruiše ceo nadzemni deo bunara. Javno preduzeće „Vodokanal“ šest puta godišnje sprovodi kontrolu i održavanje bunara sa arteškom vodom. Bela voda, odnosno voda u domaćinstvima u Bečeju, dobrog je kvaliteta, kaže direktor „Vodokanala“, što, dodaje, potvrđuje analiza Instituta za javno zdravlje Vojvodine, gde se svakog meseca šalju uzorci sa pet lokacija.

Ipak, u naseljim mestima iz česmi teče tehnička voda. Sa druge strane, pritisak vode na višespratnicama u Bečeju, naročito leti, nije zadovoljavajući.

 

Projekat „Iz ugla građana“ sufinansira opština Bečej

Pogledajte TV prilog

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име