Indeks kvaliteta vazduha u Bečeju, prema poslednjem preseku stanja u 19:05h, iznosi 74, što znači da je vazduh prihvatljiv uz moguć blaži negativni uticaj na zdravlje osoba sa srčanim i plućnim oboljenjima, starijih ljudi i dece. 

– Osobama sa srčanim i plućnim oboljenjima, stariim osobama i deci se ne preporučuje duži boravak na otvorenom, navodi se u preporukama za stanovništvo u odnosu na trenutni indeks kvaliteta vazduha.

Senzori za građansko merenje kvaliteta vazduha krajem prošle godine postavljeni su i u opštini Bečej. Građani u svakom trenutnku mogu da provere stanje kvaliteta vazduha na našem portalu.

Klikom na opciju „Official AQI US“ koja se može naći u meniju u donjem levom uglu mape građani mogu da vide trenutni indeks kvaliteta vazduha, a u tabeli ispod je za svaku boju prikazano njeno značenje i saveti. Indeks kvaliteta vazduha (AQI) služi da podatke o trenutnim koncentracijama zagađujućih materija u vazduhu predstavi u skali radi lakšeg informisanja javnosti, a kojom bi se ocenilo trenutno stanje kvaliteta vazduha u njihovoj sredini.

Građani mogu posebno da provere i trenutne koncentracije suspendovanih (PM2.5 i PM10 čestica) u njihovoj okolini.

7 KOMENTARA

 1. Molimo vas da objavite koje su to firme utrostručile emitovanje PM10 čestica u Bečeju?
  I da objavite spisak najvećih zagađivača u bečejskoj opštini.
  Zdravlje naše dece i nas samih je ugroženo i zato imamo pravo to da znamo!

   • Poštovana, ti podaci još uvek nisu dostupni zato što trenutni zakoni propisuju da zagađivači dostave podatke o emitovanju čestica za lokalni ili nacionalni registar izvora zagađivanja do kraja marta tekuće godine za prethodnu godinu. Cinkara je počela sa radom 2020, tako da te podatke možemo očekivati u nacionalnom registru Agencije za zaštitu životne sredine tek od aprila…

    • Poštovana Gordana,
     ako sam dobro razumela privredni subjekti sami dostavljaju podatke? Koliko je to verodostojno? Zar ne postoji neka institucija, inspekcija koja obavlja nenajavljene inspekcije i merenje zagađenja vode i vazduha, kontrolu odlaganja opasnog odpada?

     • Poštovana Olgice,
      Koliko sam upućena, rekla bih da je tako. Privredni subjekti su dužni da podatke dostave nadležnima, a da li oni za to angažuju neke stručnjake da obave merenja, to ne znam, mada bi meni to bilo logično barem što se velikih firmi tiče. U svakom slučaju, dali ste mi temu za razmišljanje. 🙂

      Ako je preduzeće malo, onda se podaci dostavljaju u Lokalni registar izvora zagađivanja koji bi trebalo da vodi Odsek za zaštitu životne sredine opštine Bečej. Još uvek nismo imali uvid u taj dokument jer je, kako kažu, u izradi. Veća preduzeća iz opštine podatke dostavljaju za Nacionalni registar izvora zagađivanja koji vodi Agencija za zaštitu životne sredine i ti podaci su dostupni na njihovom sajtu. Postoje inspekcije za zaštitu životne sredine i one rade po godišnjem planu inspekcijskog nadzora ili po prijavi građana.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име