Seminar Bečejskog udruženja mladih u okviru projekta Više odgovornosti u lokalnoj vlasti održan proteklog vikenda na Tari okupio je mlade, kao i predstavnike civilnog društva, preduzetnike, pravnike, ekonomiste.

Učesnici su mogli da prošire svoja znanja u vezi sa sistemom javnih nabavki u Srbiji, da se upoznaju sa radom i zadacima budžetskog inspektora u lokalnoj samoupravi, čuju o ulozi, nadležnosti i promenama koje se očekuju u Državnoj revizorskoj instituciji, te da čuju o moći i integritetu građana u nadzoru javnih finansija.

Fokus Državne revizorske institucije u budućnosti biće na svrsishodnosti, odnosno na one delove javnih finansija, planiranja i trošenja koji direktno utiču na živote građana, moglo se čuti tokom predavanja Duška Pejovića, generalnog državnog revizora.

O tome koji su problemi u sistemu javnih nabavki i zbog čega građani treba da prošire svoja znanja u toj oblasti, pričao je ekonomista i građanski nadzornik u javnim nabavkama Zoran Bašić. Bez promena na lokalu, nema ni zatvaranja poglavlja za pristup Evropskoj uniji, ocenjuje Dragomir Pop – Mitić iz Užičkog centra ljudska prava i demokratiju. Prema njegovim rečima, moraju se napraviti programi koji će aktuelizovati teme poput javnih finansija, kada se uzme u obzir činjenica da to utiče na kvalitet života svih građana i kako bi se mladi što više uključili u kontrole. Kako su učesnici seminara predstavnici raznih profesija, sa različitim iskustvom, zanimali su nas njihovi utisci. Javni novac je veoma važna tema.

-Svako od nas treba da se uključi u te tokove jer je to novac svih nas i svačije mišljenje treba da se uzme u obzir i ovakvi seminari su jedan od načina uključivanja građana. Preporučujem i glasanje za budžetske prioritete ove nedelje jer svako od nas može da promeni nešto, na bolje, rekla je Rebeka Krtica Berentai iz Opšteg udruženje preduzetnika Bečej.

 

Pogledajte TV reportažu

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Imaš pravo da znaš“, koji sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име