Tokom prethodnih 35 godina Lazar Gombošev iz Bačkog Petrovog Sela marljivo je sakupljao modele automobila i od dečije ljubavi napravio retku kolekciju koja svojom izuzetnošću prevazilazi granice naše zemlje.

Prvi put je petstotinak modela izneo iz kuće za izložbu u prostorijama Kluba ljubitelja starovremenskih vozila u Bečeju. Četrdesetogodišnji Lazar Gombošev od četvrte godine sakuplja modele automobila i sada je, ponosni vlasnik, dve i po hiljade automobilčića o kojima zna sve. Ne samo da zna istorijat svakog modela već je, po potrebi, i mehaničar.

– Baba i deda sa očeve strane živeli su u Nemačkoj gde su bile specijalizovane radnje modela i tako je sve to počelo. Pokloni od roditelja i babe i dede koje sam ljubomorno čuvao i skupljao godinama. Bio je jedan mali prekid početkom devedesetih kada sam po modele odlazio u Mađarsku, pričao je o svojoj sakupljačkoj strasti Lazar Gombošev. U njegovoj kolekciji su specijalni modeli, političkih lidera među kojima su čuveni „Linkoln iks 100“ u kojem se, tokom posete Nemačkoj 1963. godine, vozio američki predsednik Kenedi kao i Mercedes „770 IK“ iz 1936. godine čiji vlasnik je bio japanski car Hirohito. Ipak, posebno su mu dragi modeli iz istočne Evrope a pre svega Rusije i Sovjetskog Saveza.

-Danas je sve manje više serijski sa jako malo pokretnih delova. Nema otvaranja vrata, haube bez delova motora. Rusi su sve to imali. Mnogo pokretnih delova, pokretni ventilatori, kardani, rekao je Lazar. U kolekciji je i čuveni Porše 911 kojim je beogradski fantom u leto ’78 izluđivao policiju. Isto tako tu je i čuveni ZIS 101 čiju proizvodnju je lično Staljin odobrio kao i drugi modeli ove fabrike koji su, isključivo bili pravljeni za najviše državne rukovodioce. Posebno mu je drag Rusobalt koji je vozio ruski imperator Car Nikolaj sve do hapšenja i ubistva njega i čitave mu porodice.

 

Izvor: RTV

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име