Ukupno 106 dece, šest grupa i 16 vaspitača manje, to su brojke kojima će Predškolska ustanova „Labud Pejović“ početi narednu školsku godinu.

Prema rečima Slađane Jović, koja je na čelu te ustanove od 15. juna, 1.903 dece raspoređeno u 52 grupe i do 120 radnika, boraviće u objektima širom opštine, preneo je Mađar so. Najavljeno je i da će od septembra vrtić na Telepu u Bačkom Gradištu biti zatvoren, u Bačkom Petrovom Selu u naselju Makadi umesto dve, deca će boraviti u okviru jedne grupe. U Donjem gradu u Bečeju, biće oformljene tri, umesto četiri, poludnevne grupe.

Tu postoji i jedna celodnevna grupa, te još jedna dvojezična. U centralnoj zgradi PU dve poludnevne grupe na mađarskom će biti spojene, a u Miloša Crnjanskog će na srpskom jedna biti manje. Specifično se rešenje traži u Drljanu i Poljanici, prenose dnevne novine na mađarskom jeziku.

Naime, umesto pet dana u nedelji, vaspitač će raditi tri dana u jednom i dva dana u drugom naselju. Valja dodati i da će zbog nepostojanja adekvatnih uslova u objektu u Drljanu dečaci i devojčice iz tog mesta ići u vrtić ići Mileševo.

Prevoz će za te namene biti obezbeđen, a roditelji mogu decu da šalju decu u susedno mesto Mileševo i svakodnevno, u srpsku grupu. Kako su iz PU „Labud Pejović” još rekli, zbog ove specifične situacije, vaspitač će sat vremena duže raditi sa decom, što će možda najviše pogodovati onoj deca koja se pripremaju za školu. S tim u vezi, saglasnost je dao i pokrajinski resorni sekretarijat. Inače, u narednih nekoliko godina u Poljanici će biti šestoro, odnosno četvoro dece u vrtiću, a za tri će godine biti samo jedno dete. I zaposlenih će od septembra biti manje.

Ukupno 120 radnika radiće od septembra, što je tačno 16 manje u odnosu na raniji broj. Od 106 stalno zaposlenih, četiri vaspitačice odlaze u penziju, pa je s tim u vezi raspisan javni konkurs kako bi se ta mesta popunila. Na konkurs treba da se jave i oni koji imaju ugovor na određeno, odnosno od septembra do juna.

Tako je raspisan konkurs za 13 vaspitača i još četiri radnika. U tom krugu konkursa biće angažovane vaspitačice za grupe na srpskom jeziku, jer su one u mađarskim zaposlene na neodređeno vreme. Podaci kojima raspolaže rukovodstvo predškolske ustanove govore o tome da će od septembra biti oko stotinu dece manje u odnosu na lane.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име