Još jednu godinu u nizu, građani i građanke opštine Bečej imaće priliku da oblikuju opštinski budžet kroz akciju „Budžet po meri građana – I ti se pitaš!“ i da izglasaju svoje budžetske prioritete.

Ovu akciju sprovodi Bečejsko udruženje mladih uz podršku opštine Bečej i Kancelarije za mlade opštine Bečej, a u cilju povećanja učešća građana u donošenju odluka i kreiranju lokalnog budžeta, te transparentnosti rada lokalne samouprave i samog budžetskog procesa. Od ove godine, posebno će se ispratiti učešće žena i mladih u opštini u kreiranju lokalnog budžeta.

Kroz okrugle stolove u mesnim zajednicama, građani će imati priliku da razgovaraju sa predstavnicima samouprave, te da predstave svoje budžetske prioritete za koje će, ukoliko izglasani, biti izdvojeno 50 miliona dinara iz lokalnog budžeta.

Na početku ovogodišnje akcije organizovana je i konferencija za štampu kojoj su prisustvovali Dane Mandić, član Opštinskog veća zadužen za sport i omladinu, interni revizor Dunja Šari i Aleksandar Đekić, predstavnik BUM-a, organizacije koja sprovodi najveći deo aktivnosti tokom akcije.

– Kao što znate u proteklim godinama ova akcija je bila uspešna i nadamo se da će to biti i ove godine. Osim toga nadamo se da ćemo kao i proteklih godina biti primer dobre prakse, kako za sve druge lokalne samouprave u Srbiji tako i za, od ove godine, i za lokalne samouprave u drugim državama gde smo ovaj naš proces predstavljali prethodnih godinu dana. Ova akcija je veoma važna pre svega zbog njene inovativnosti i značajnog unapređenje učešća građana u procesima donošenja odluka na lokalnom nivou, rekao je Aleksandar Đekić na početku konferencije i dodao:

-Počinjemo sa da prikupljamo budžetske prioritete, odnosno predloge građana, koji će oni moći da se dostave u Mesne zajednice lično ili putem portala partcipativni-budžet.rs. Na osnovu tih predloga ćemo u narednom periodu i formirati listiće sa predlozima za glasanje. Kao u prethodnih godina u svim mesnim zajednicama biće organizovani okrugli stolovi na kojima će predstavnici lokalne samouprave razgovarati sa građanima o njihovim prioritetima, problemima i svim aktuelnostima u našoj opštini. Takođe na tim skupovima će građani imati prilike da iznesu svoj stav, mišljenje predstavnicima lokalne samouprave.

Okrugli stolovi organizuju se sa ciljem ostvarenja razgovora između građana i lokalne vlasti, ali i da bi se građani informisali o participativnom budžetu i samoj akciji. Inače, Bečejsko udruženje mladih trenutno sprovodi i radionice sa maturantima srednjih škola u Bečeju kako bi ih informisali o akciji i lokalnom budžetu.

 „Budžet po meri građana“ predstavlja važnu kariku u komunikaciji vlasti sa građanima“

Član Opštinskog veća opštine Bečej Dane Mandić je govorio o tome na koji način lokalna samouprava već godinama učestvuju o ovoj akciji, koliko participacija građana važna tokom planiranja budžeta u opštini Bečej, kako i na koji način se finansiraju projekti koje su građani tokom akcija prethodnih godina izglasali.

-Za građane je ovo već postala tradicionalna aktivnost, iz godine u godinu sve važnija jer ima sve više i zainteresovanih građana da učestvuju. Suština ove priče je formiranje budžeta. Nas obavezuje, s obzirom na rast budžeta koji je sve evidentniji zbog sve većeg broja investicija, da građane u što većoj meri upoznajemo sa tim šta je budžet. Važno nam je da građani budu informisani i da mogu da utiču na predloge koje izražavaju kroz budžetske prioritete glasanjem. U protekloj godini, ali i u onoj pre nje, probijena ta prvobitna cifra u budžetu koja je opredeljena za ovu akciju. U svim naseljenim mestima naše opštine je urađeno maksimalno koliko je to bilo moguće. Posebno treba da istaknemo činjenicu da je Opština Bečej veliki broj tih investicija uradila i uz pomoć viših nivoa vlasti. Takođe mislim da je dobro da Bečejsko udruženje mladih sve veći broj aktivnosti koje su vezane za informisanja građana oko ovog procesa jer sve veći broj građana se već oslanja na tu činjenicu da će neke svoje prioritete moći da istakne krajem godina kada ova akcija dođe na red. Akcija „Budžet po meri građana“ predstavlja jednu važnu kariku u komunikaciji sa građanima jer upravu to je spona na osnovu koje lokalna samouprava dobija informacije gde treba da troši sredstva u smislu unapređenja životnih uslova na teritoriji opštine Bečej, rekao je Mandić.

On je takođe dodao da je, prema proceni Odeljenja za privredu opštine Bečej, od izglasanih projekata prethodnih godina završeno oko 65 posto kao i da je više od 25 posto trenutno u procesu ili se završava.

Izborni vikend planiran je za 26. i 27. novembar, a rezultati bi se predstavili javnosti 28. novembra. Nacrt budžeta biće objavljen 6. decembra, a građani će zatim imati priliku da dostave komentare, ali i da ih predstave na javnoj raspravi 21. decembra.

Do formulara za prikupljanje prioriteta možete ispuniti doći OVDE.

 

Okrugli stolovi:
26.10. u 19 časova –MZ Poljanice
1.11. u 19 časova – MZ Bačko Gradište
7.11. u 19 časova – MZ Bačko Petrovo Selo
8.11. u 19 časova – MZ Radičević
9. 11. u 19 časova – MZ Mileševo/Drljan
10.11. u 19 časova – Treća mesna zajednica
15.11. u 17 časova – Druga mesna zajednica
15.11. u 19 časova – Prva mesna zajednica

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име