Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić 30. aprila posetio je opštinu Novi Bečej. Sa predstavnicima lokalne samouprave obišao je lokalitet Araču, srednjovekovnu baziliku, kulturno dobro od izuzetnog značaja.

 

– Arača je jedan od najvažnijih spomenika kulture, ne samo u Vojvodini, nego u Srbiji i šire, posmatrajući ga kao spomenik od značaja i za Mađarsku. Ova poseta je sa ciljem, da vidim kakvo je trenutno stanje, šta je do sada uloženo i šta je ono što nas očekuje u budućnosti. Zadovoljan sam što vidim da građevina stoji na temeljima i nije rušena, ali je isto tako očigledno da treba da se uradi mnogo toga, da ona zapravo dobije ono što je potrebno, da bi ovakav spomenik bio sačuvan za budućnost. Poznato mi je da su urađeni projekti vezani za statiku, kao i da su urađeni odrađeni radovi vezani za kamenu plastiku i rozetu. Osim video nadzora koji je urađen, potrebno je da se ulože značajna sredstva, da se pokrije, postavi krov, kao i da vidimo dalje kako ćemo čitav ovaj arheološki park u budućnosti da podržimo. Ovde se radi o velikom prostoru, koji jednostavno zahteva velika ulaganja, u smislu arheoloških istraživanja i kasnije predstavljanja publici. Mnogo toga treba da se uradi, ali je očigledno da je spomenik u fokusu svih nas koji treba time da se bavimo, kazao je sekretar. Grujić je istakao da u narednom periodu očekuje da se značajno krene sa radovima i da se srednjovekovna bazilika privede nameni. Nakon toga, sekretar Grujić posetio je Novo Miloševo, gde je obišao „Žitni magacin“, u okviru ambijentalne celine dvorca Karačonji i Muzej traktora, parnih mašina, poljoprivrednih mašina „Žeravica“.

– Moramo planski da postupamo, ne samo u tom smislu da jedan objekat planski dovedemo u stanje u koje može da se prezentuje i sačuva, nego i da vidimo šta je to što bi u budućnosti ceo kraj moglo da podupre u tom smislu. Novo Miloševo sa svojim Žitnim magacinom, dvorcem Karačonji, Kotarkom jeste na šta moramo da obratimo pažnju. Moj cilj je da popričamo i vidimo šta je to moguće, kada, na koji način, i sa kime, pošto definitivno ovde sami ne može ići, govorim o pokrajini, tih sredstava nemamo, ali kroz Međunarodne fondove sigurno bi mogli da nastupamo i da vidimo šta bi moglo da se uradi u budućnosti. Ukoliko bi povezali Novo Miloševo sa svojim sadržajima i impozantan spomenik kulturnog nasleđa Araču, mislim da bismo imali, obično se kaže, turističku ponudu. Nije u pitanju turistička ponuda, nego nešto što treba da sačuvamo, ne samo za nas u ovom trenutku, nego da ostavimo i pokolenjima. Treba da imamo pristojan odnos prema tome i da poštujemo našu kulturu, naveo je on.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име