Primena Zakona o sportu u smislu izdvajanja iz lokalnih budžeta mora se efikasnije nadzirati, jedan je od zaključaka učesnika na seminaru „Otvoreno o omladini i sportu“.

Nadležna inspekcija sporta na republičkom nivou nema dovoljno kapaciteta da bi kontrolisala blagovremeno sve učesnike u sportu, a sa druge strane, lokalne samouprave, iako pomaci u tom smislu postoje, i dalje na nepravilan način raspolažu novcem iz budžeta.

Iako postoje određeni pomaci kod opština i gradova u smislu primene Zakona o sportu i usvajanja podzakonskih akata, postoji prostora za unapređenje sistema finansiranja, najpre kroz veću kontrolu i uključenje građana, poreskih obveznika.

Rekreativni i amaterski sport, kao i školski sport na lokalnom nivou moraju imati primat u odnosu na profesionalni sport koji ne bi trebalo da se plaća novcem iz gradskih i opštinskih kasa. Sa druge strane, jedan od negativnih trendova je proglašenje klubova od posebnog značaja i to bez realnih osnova i konsultovanja zajednice. Situacija u lokalnom sportu nije na zavidnom nivou – najviše zbog nedostatka novca i oslanjanja na skromne i nedovoljne lokalne finansije, omladinska politika na lokalu takođe nije opravdala očekivanja mnogih, najpre predstavnika omladinskih organizacija, pa ni samih mladih.

Kancelarije za mlade umesto da se osnivaju i rade posao na način da utiču na kreiranje politika po meri mladih, one se po lokalnim samoupravama gase ili njihov rad nema efekata. Saveti za mlade, skupštinska tela u opštinama i gradovima, najviše postoje samo na papiru. Više o lokalnom sportu iz ugla finansija i o omladinskoj politici na lokalu saznajte u prilogu od učesnika iz Bečeja, Sombora i Majdanpeka.

Više u TV prilogu

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име