Lovačko udruženje Bečej, koje ove godine obeležava 110 godina postojanja jedno je od onih društava koje uspeva da opstane u novonastalim okolnostima. Među prvima su uveli lovostaj na zeca kako bi ovu vrstu spasili istrebljenja, a svake godine u vlastitim volijerima uzgajaju hiljade fazana.

 

 

Fazani koji su još proletos bili pilići izrasli su u odrasle ptice i pušteni u lovište Lovačkog udruženja Bečej. Međutim, od tri i po hiljade uzgojenih ptica, mnogima će doći glave krivolovci, ali i novi prirodni neprijatelji koji se, zaštićeni zakonom, nekontrolisano razmnožavaju.

-Mišari se inače hrane sitnim glodarima međutim, imamo slučajeve iz lova kada je napadao ranjenu ali i zdravu divljač. Ovih dana, dok puštamo fazane koji još nisu adaptirani, svedoci samo da ih mišar napada zbog čega trpimo veliku štetu, rekao je upravnik lovišta Bečej Stevan Sekulić. Iako su njive pune miševa, tradicionalne poslastice kobaca, jastrebova i mišara, ovi predatori se ipak obrušavaju i na fazane.

Šezdesetosmogodišnji Ivan Kicošev sa četrdesetjednogodišnjim lovačkim stažom bio je svedok nesvakidašnjeg prizora.

-Jedan lovac iz grupe odstrelio je fazanku koja je pala na tridesetak metara od njega. Međutim, dok je stigao do nje kobac se obrušio i zgrabio mu je ispred nosa, kazao je on. Lovci će već narednih dana tražiti dozvolu za odstrel prekobrojnih grabljivica jer, kažu, na ogolelim njivama sa retkim šumovitim revirima fazan je i više nego lak plen a šteta se meri milionima dinara.

Izvor: RTV

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име