Vlada Srbije usvojila predlog premijera Aleksandra Vučića da se u Srbiji, zbog broja stradalih u poplavama, proglasi trodnevna žalost 21, 22. i 23 maja.

Za taj predlog glasali su svi članovi Vlade na današnjoj sednici i on će biti objavljen u Službenom glasniku, a stupa na snagu večeras u ponoć. Premijer je rekao, obrazlažući taj predlog, da je žrtava mnogo, ali da će ih sigurno biti i više kada se voda povuče. On je rekao da će do petka odlučiti o ukidanju vanredne situacije na teritoriji cele Srbije.

Propisi o obeležavanju Dana žalosti Zastave na javnim objektima biće u naredna tri dana spuštene na pola koplja, mediji će povodom dana žalosti prilagoditi svoj program, a u školama i na javnim manifestacijama minutom ćutanja biće odata pošta žrtvama poplava u Srbiji. Po Zakonu o obeležavanju dana žalosti, mediji su dužni da, umesto humorističkih, zabavnih, folklornih i drugih emisija sa zabavnom i narodnom muzikom, emituju muziku i emisije prikladne danu žalosti. Izdavači novina dužni su da u danima žalosti odštampaju izdanja u crnoj boji navodeći na prvoj strani odluku o proglašenju dana žalosti i proglašenju njegovog obeležavanja. I muzeji, pozorišta, bioskopi i druge ustanove kulture obavezni su da prilagode svoje programe danu žalosti. Na sportskim manifestacijama pošta postradalima odaje se minutom ćutanja i spuštanjem zastava na pola koplja. Za vreme dana žalosti zabranjeno je emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera na javnim mestima.

Izvor: B92, Beta

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име