Transparentnost – Srbija, BUM i predsednik opštine Bečej Vuk Radojević pozivaju sve zainteresovane na tribinu „Učešćem građana do boljih propisa i veće javnosti donošenja odluka“ koja će se održati u petak 27. juna u 11 časova u velikoj sali Skupštine opštine Bečej.

Predsednik opštine Bečej Vuk Radojević ističe da su na republičkom nivou primetni pozitivni trendovi u ovoj oblasti, poput uvođenja prakse organizovanja javnih slušanja pred skupštinskim odborima. Najkrupnija promena na bolje tokom poslednjih nekoliko godina su izmene Poslovnika Vlade, na snazi od aprila 2013, koje su donele obavezu objavljivanja gotovo svih nacta zakona na Portalu e-uprava i veb stranicama ministarstava.

– Na lokalnom nivou do ovih promena još uvek nije došlo, tako da su odredbe o javnim rasprava koje postoje u statutima i skupštinskim poslovnicima gradova i opština uglavnom zastarele i nedovoljne da obezbede učešće građana u procesu donošenja odluka. Akcioni plan za primenu antikorupcijske strategije predvideo je izmenu zakona koji uređuju javne rasprave, a nakon toga i izmenu statuta svih gradova i opština. Ovim skupom želimo da budemo proaktivni i da idemo u susret tim promenama, zaključio je prvi čovek opštine Bečej.

Nemanja Nenadić navodi da će Transparentnost – Srbija u vezi sa javnim raspravama raditi na nekoliko polja, da će doprinositi unapređenju pravnog okvira tako što će ta organizacija davati konkretne predloge za poboljšanje propisa koji su od značaja za borbu protiv korupcije, da će se zalagati za poboljšanje pravnog okvira javnih rasprava na lokalnom nivou kroz izmenu Zakona o lokalnoj samoupravi ili statuta gradova i opština, da će organizovati obuke za organizacije civilnog društva i medije i da će pratiti postupake javnih rasprava u pripremi propisa i obaveštavanja o javnosti.

– Kroz ovu radionicu želimo da podstaknemo lokalne samouprave i druge organe vlasti da pobošljaju svoje propise i praksu javnih rasprava i da pružimo pomoć opštinama koje to žele, da podstaknemo nevladine organizacije, privrednike i sve građane da češće učestvuju u javnim raspravama na svim nivoima vlasti i naveo je Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnost – Srbija.

– Ovaj skup je namenjen predstavnicima lokalne samouprave, javnih preduzeća, javnih ustanova, novinarima, nevladinim organizacijama, poslovnim i strukovnim udruženjima, zainteresovanim poslovnim subjektima i svim drugim građanima, grupama i organizacijama koje su zainteresovane za unapređenje javnih rasprava u Bečeju i u Srbiji ili za održavanje javne rasprave o nekom konkretnom zakonu, pokrajinskoj ili opštinskoj odluci, te se nadamo da će se zainteresovane strane odazvati i prisustovati ovom skupu, rekao je Aleksandar Đekić predsednik Bečejskog udruženja mladih.

 Program:

11.00-11.10 Pozdravna reč, predsednik opštine Bečej, Vuk Radojević

11.10-11.20 Pravni okvir za javne rasprave u Republici Srbiji i na nivou lokalnih samouprava, sa osvrtom na opštinu Bečej, Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnost – Srbija

11.20-11.30 Značaj javnih rasprava za borbu protiv korupcije i obaveze lokalnih samouprava iz Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije

11.30-11.45 Dosadašnja praksa javnih rasprava u Srbiji i opštini Bečej

11.45-12.30 Diskusija o mogućnostima unapređenja javnih rasprava, pitanja i odgovori

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име