U sklopu plana istraživanja nafte i gasa prema projektu „3D Ada“, kompanija NIS krajem decembra počinje geofizička istraživanja na području opštine Bečej koja će trajati do avgusta naredne godine, saopštili su danas predstavnici Naftne industrije Srbije.

Na području opštine Bečej radovi će se izvoditi u mesnim zajednicama u Bečeju, te u MZ Mileševo i Bačko Petrovo Selo, a trenutno je u toku informisanje vlasnika i korisnika parcela o planiranim istraživanjima, dok će radovi biti sprovedeni isključivo na parcelama čiji su vlasnici ili korisnici dali saglasnost i potpisali dokument koji omogućava prolazak kroz posed.

Predstavnici NIS-a će se truditi da u toku izvođenja radova ne remete svakodnevni život i rad građana, obećano je danas u opštinskoj zgradi na sastanku, kao što je obećano i da će šteta na posedima, koja je moguća zbog kretanja mehanizacije, biti isplaćena u roku od nekoliko dana.

U toku radova će na poljima i parcelama na kojima su planirane aktivnosti biti postavljeni specijalni uređaji koji poseduju savremenu bežičnu (wireless) tehnologiju za istraživanje nafte i gasa, objasnili su iz NIS-a.

Ovi uređaji se ne mogu koristiti ni za jednu drugu namenu osim za izvođenje seizmičkih istraživanja i potpuno su bezbedni za zdravlje ljudi i životnu okolinu.

Inače, 3D seizmičkim istraživanjima meri se brzina prostiranja seizmičkih talasa na osnovu kojih će biti definisana pozicija potencijalnih ležišta nafte i gasa. Nakon geofizičkih istraživanja uslediće obrada i interpretacija 3D seizmičkih podataka u cilju otkrivanja novih rezervi nafte i gasa.

Više u TV prilogu

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име