Kristina Stepanov i kučići u prihvatilištu više ne gaze po blatu | Foto: Vlastimir Jankov
Kristina Stepanov i kučići u prihvatilištu više ne gaze po blatu | Foto: Vlastimir Jankov

Kad se pre nepunih 12 godina otvorilo prihvatilište za pse u Bečeju, govorilo se da će to biti apartmani za pseće beskućnike, a trebalo je, evo, toliko vremena da se eliminišu oblaci prašine u letnjem ili blato preko članaka u kišovitom periodu.

-Zahvaljujući donaciji francuskog udruženja „Ničiji pas“, ovih dana je završeno asfaltiranje oko 300 kvadratnih metara u prednjem delu prihvatlišta, gde je svaka kiša ostavljala višednevni blatnjavi trag, rekla nam je radnica u bečejskom prihvatilištu za pse Kristina Stepanov. Lane je asfaltiran zadnji deo dvorišnog prostora, pa sada mi zaposleni i psi ne gazimo  po blatu kad padne kiša. Ovaj prednji deo je bio posebno osetljiv, jer su dolazili kamioni i posle njih je bio vidljiv blatnjav trag. Istovremeno smo rasčistili slobodan deo dvorišta, gde bi prihvatilište moglo da se proširi za identičan postojeći prostor. Naravno, potrebno je i taj deo asfaltirati i izgraditi kućice za pse, što bi omogućilo da se sadašnji kapacitet od 150 pasa duplira.

Tako su stvoreni neuporedivo bolji uslovi za pse, a i zaposlenima je olakšan posao održavanja higijene prihvatilišta. A to je vrlo bitno u situaciji kad se svakodnevno povećava broj pasa koji nalaze utočište u prihvatilištu.

Korisnici prihvatilišta se svakom poseticu lajanjem obraduju, a na Kristinin glas svi utihnu | Foto: Vlastimir Jankov
Korisnici prihvatilišta se svakom poseticu lajanjem obraduju, a na Kristinin glas svi utihnu | Foto: Vlastimir Jankov

-Kapacitet našeg prihvatilišta jeste 150 pasa, ali mi ih sada imamo oko 300, a na taj broj treba dodati još stotinak štenaca, primećuje Kristina Stepanov i dodaje. U letnjem periodu, kad je sezona godišnjih odmora, najveći je priliv napuštenih pasa, jer pojedini vlasnici nemajući kome da ih ostave na čuvanje puste ih na ulicu ili ih donesu kod nas. Uz sve to, pojavio se i problem napuštenih mačaka i mačića. Ljudi ih donesu u kutijama ili džakovima i ostave ispred prihvatilišta. Za sada ih nosim kod mene kući, jer ima nekoliko mačaka i 16 mačića. Međutim, kada se broj uveća, moraće da se traži rešenje i za njihov smeštaj.

JP „Komunalac“ je svojevremeno dobilo u nadležnost brigu oko prihvatilišta za napuštene pse, pa je pitanje veterinarskog tretmana i ishrane na adekvatan način rešeno, ali je vidan nedostatak radne snage. Prema registraciji, na planirani kapacitet od 150 pasa neophodno je najmanje šest radnika, a u bečejskom prihvatilišti je smešteno 300 pasa o kojima brine dvoje radnika!? Sada je raskrčen dvorišni prostor i mogao bi da se proširi kapacitet na oko 300 pasa, ali je potrebno čitav prostor asfalirati, izgraditi betonske kućice za pse i, naravno, povećati broj zaposlenih.

-Mogli bismo da rasteretimo prihvatilište udomljavanjem zdravih pasa iz našeg prihvatilišta, ali to još uvek ide sporo, konstatuje Kristina Stepanov. Mesečno se udomi po nekoliko pasa, a ima perioda kad nijedan pas ne dobije novog vlasnika. A kada bi ih po deset dobilo nove vlasnike i započelo novi život, otvorio bi se prostor za toliko napuštenih pasa u prihvatilištu.

Interesantan je podatak da svaki pas po dolasku i prihvatilište dobije ime, jer tu počinje nov zdrav život i Kristina se svima obraća po imenu, a oni se s primetnom ljubavlju se odazivaju.

Projekat „Iz ugla građana“ sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име