Ilustracija | Foto: Freepik

Sigurno se i vama dešava da zimi kašljete kada ste u zatvorenom prostoru. To se dešava zato što se unutra greje, čime se isušuje vazduh. Naime, optimalna vlažnost vazduha u životnom prostoru treba da bude između 40 i 60 odsto, a sve ispod donje i iznad gornje granice nije dobro za naše zdravlje. Zimi se zbog grejanja vlažnost vazduha spušta na oko 20 odsto i to pored kašlja može da izazove niz respiratornih problema.

Kako ovlažiti vazduh u domu ili kancelariji

Već znate za trikove za ovlaživanje vazduha, kao što su stavljanje posude sa vodom na pećku ili radijator ili isparavanje vode na ringli. Međutim, koliko često to radite? Pogledajte posudu za vodu koja je okačena za vaš radijator. U njoj nema više vode, isparila je ko zna kada. A kada ste poslednji put ovlaživali vazduh šerpicom na ringli? Upravo ste shvatili da ova dva načina, koliko god da su efikasna, zapravo nisu efikasna jer ih zanemarujete, zar ne? U tom slučaju, želimo da vam predstavimo difuzere koji će održavati vlažnost vazduha u prostoru, a dodatna prednost je što su lepo dizajnirani i mogu da služe i kao ukras.

Šta su zapravo difuzeri?

Difuzeri su mali aparati u koje sipate vodu i eterično ulje, tako da pored funkcije ovlaživanja vazduha ispuštaju i miris eteričnog ulja koje ste ukapali. Poznato je da eterična ulja imaju mnogo blagodeti na naš organizam. Pored toga što imaju prijatan miris i čine da vaš životni ili poslovni prostor predivno miriše, imaju i umirujuća, ali i antibakterijska, antifungicidna i antivirusna svojstva. Ovo će vam posebno dobro doći kada je sezona gripa i drugih virusa.

Uputstvo za upotrebu difuzera

Potrebno je da difuzer prvo postavite što bliže sredini sobe, kako bi se mirisna para ravnomerno raspršila po prostoriji. Zatim, otvorite difuzer kako biste došli do rezervoara i u njega sipajte destilovanu vodu sobne temperature. Prilikom sipanja vode proverite da li postoji oznaka koliko treba da se sipa i držite se toga. Nakon toga nakapajte od tri do deset kapi eteričnog ulja, u zavisnosti od veličine rezervoara i toga kolika jačina mirisa vam odgovara. Eterična ulja možete da birate po želji, a možete i da kombinujete nekoliko različitih ulja. U svakom slučaju, nemojte da stavite više od deset kapi. Kada ste nasuli vodu i kapi, uključite difuzer i uživajte i predivnom mirisu pare obogaćene eteričnim uljima.

Prednost difuzera u odnosu na obične ovlaživače prostora

Najveća prednost difuzera u odnosu na obične ovlaživače je upravo mogućnost stavljanja eteričnog ulja. Obični ovlaživači imaju pamučne filtere koji, ukoliko dođu u kontakt sa eteričnim uljem, prave zagušenje i ovlaživač prestaje da radi. Pored toga, difuzeri rade na ultrasoničnom principu, što znači da nemaju delove koji se menjaju, pa se samim tim smanjuje i mogućnost kvara. Difuzeri uglavnom imaju i veću zapreminu od običnih ovlaživača vazduha, od 350 ml pa naviše i obično im je potrebna veća snaga, tako da se uključuju u struju.

Dakle, u vreme gripa i drugih zaraznih bolesti, difuzer je preko potreban vašem domu, posebno ako imate malu decu koja idu u vrtić i bukvalno su hodajuće zaraze.

Koje eterično ulje nakapati u difuzer

Već smo napomenuli da u difuzer može da se stavi bilo koje eterično ulje, a možete i nekoliko različitih u isto vreme. Bitno je samo da ne stavljate više od deset kapi jer u ovom slučaju ne važi ono: „od viška glava ne boli“.

Eterična ulja možete da birate prema mirisu i da, naravno, odaberete omiljeni, ali i prema svojstvima. Primera radi, ukoliko su svi oko vas bolesni, preporučujemo vam eterično ulje limuna ili japansko biljno ulje, odnosno ulje divlje nane. Ova eterična ulja praktično uništavaju viruse, tako da možete da se osećate bezbedno u svom domu. Eterično ulje lavande preporučuje se ukoliko ste napeti i želite da se opustite, a verujemo i da ćete uživati u prelepom mirisu ove biljke. Tu je i ulje čajevog drveta koje će uneti svežinu u vaš prostor i očistiti ga od bakterija. Postoji zaista veliki broj eteričnih ulja, a na vama je da izaberete ono koje vam najviše odgovara.

1 KOMENTAR

  1. Dobar dan ako se slucajno probusi gornji deo difuzera,gde izlazi para,da li može nekako da se popravi Hvala unapred

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име