Ove godine, u Srbiji je šećernom repom zasejano oko 55.000 hektara. Stanje useva je vrlo dobro, znatno bolje nego u prethodnim godinama za isti period, a uzrok tome jesu dobri vremenski uslovi koji su bili naklonjeni kraljici ratarskih useva, istakao je Ljubiša Radenković, direktor kompanije Sunoko, na tradicionalnoj manifestaciji „Dan polja šećerne repe“ koja se ove godine održana na parceli imanja „PIK-Bečej“ kod dvorca Fantast.

Na tradicionalnoj manifestaciji, kompanija Sunoko je poljoprivrednicima predstavila aktuelno stanje na tržištu šećerne repe, nove tehnologije i najsavremeniju poljoprivrednu mehanizaciju koja se koristi u cilju povećanja prinosa šećerne repe.

radenkovicsunoko

Tržište šećera se relativno oporavilo što daje dodatnu ekonomsku stabilnost ovoj privrednoj grani. Sveukupne promene na svetskom tržištu, a pogotovo reforma na tržištu Evropske unije u smislu ukidanja proizvodnih kvota od oktobra 2017. godine povećaće pritisak na tržište te se ne može očekivati povećanje cene šećera na nivo od pre nekoliko godina. Iz tog razloga se jedino postizanjem boljih prinosa šećera po hektaru, može obezbediti povećanje profita i održanje konkurentnosti šećerne repe. Neophodan preduslov za to je primena najnovijih saznanja kao i poštovanje principa dobre poljoprivredne prakse, istakao je Radenković i dodao da je poštovanje osnovnih agronomskih načela od ključnog značaja za opstanak poljoprivrede kao grane, a posebno proizvodnje „kraljice ratarskih useva“ – šećerne repe.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име