Ištvan Pastor za vreme okruglog stola na temu privrede
Ištvan Pastor za vreme okruglog stola na temu privrede

Na poziv Društva intelektualaca „Braća Tan“, Bečej je posetio predsednik Skupštine AP Vojvodina Ištvan Pastor i učestvovao u radu okruglog stola na temu: „Vojvođanska privreda u vreme pandemije“.

Skup sa bečejskim privrednicima održan je u Spomen kući „Braća Tan“.

-Radujem se poseti Bečeju, jer sam se u atraktivnom zdanju sreo sa ljudima sa kojima imam permanentnu saradnju, jer su to ljudi koji pokreću, pre svega, mađarsku zajednicu, ali i lokalnu samoupravu. Razgovarali smo o aktuelnom stanju u sferi privrede, Bečeja, ali i šire. U prethodnim decenijama tokom tranzicionog perioda i brojnih privatizacija bečejska sredina je doživela brojne udarce, jer se nisu najbolje snašli. Na svu sreću, u poslednje vreme se popravila slika u toj sferi delatnosti. Dolaskom novih investitora, Bečej dobija na poletu, na snazi… Na osnovu razgovora za ovdašnjim privrednicima, a to potvrđuje i tradicija, Bečejci su spremni da se uhvate u koštac sa poljoprivredom, prerađivačkom i metalnom industrijom, uslužnom delatnošću… To je dobro za Bečej, ali generalno i za vojvođansku i srpsku privredu, ističe Ištvan Pastor.

Ištvan Pastor sa domaćinima u dvorištu Spomen kuće „Braća Tan“
Ištvan Pastor sa domaćinima u dvorištu Spomen kuće „Braća Tan“

Kad je analizom aktuelnog stanja privrede izašao iz bečejskog atara, optimizam Ištvana Pastora je porastao.

-Brojke kazuju de je u prethodnih godinu dana, od kada traje pandemija Kovid 19, vojvođanska privreda, za razliku od okolnih regiona, dobro pokazala svoju „kondiciju“, konstatuje Ištvan Pastor. Jer, nije pala, ni posrnula. Naprotiv. Zahvaljujući poljoprivrednoj i prerađivačkoj industriji, vojvođamska privreda je pokazala rast od 3, 3,5 pa i 4 odsto. Mislim da su to izvanredni podaci. Ali, kad se razgovara sa privrednicima, svi su pomalo zabrinuti, poneki i ogorčeni, jer su morali da ulože ogroman napor da bi se održala privredna aktivnost. To je ralanost. Generalna slika je uvek ulepšana u odnosu na pojedinačnog privrednika. Naročito ako se radi o uslužnoj delatnosti, koja je, zbog minimalizacije ljudskih kontakata, pretrpela najveću štetu.

Na pitanje šta očekuje u perspektivi, jer se najavljuje normalizacija stanja vezanog za pandemiju, Ištvan Pastor dodaje.

-Minuli rezultati u privredi su dobra „odskočna daska“ i očekujem da će se u periodu koji dolazi pokazati koliko je dobro što je uložen toliki trud da se održi rast privrede. Ohrabruje što su počeli da se raspisuju konkursi na različitim nivoima, od lokalnih, preko pokrajinskih i državnih, do onih međunarodnog karaktera, sve u sferi pripreme za normalizaciju odnosa. Optimista sam što se tiče perspektive razvoja vojvođanske, samim tim i srpske, privrede, zaključuje Ištvan Pastor.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име