Veliko interesovanje za „Dane polja šećerne repe“ u Bečeju | Foto: Vlastimir Jankov
Veliko interesovanje za „Dane polja šećerne repe“ u Bečeju | Foto: Vlastimir Jankov

Kompanija „Sunoko“, članica MK Group, uložila je u poslednjih desetak godina preko 150 miliona evra na rekonstrukcije fabrika šećera i uvođenje novih tehnologija. To je donelo pozitivne efekte, ali još uvek ima prostora za napredak.

Pre svega, to se odnosi na proces proizvodnje šećerne repe, ali kompanija „Sunoko“, na žalost, nema toliko mogućnosti da utiče na taj proces. Upravo iz tog razloga se organizuju „Dani polja šećerne repe“, manifestacija koja okuplja proizvođače i predstavlja im se aktuelno stanje na tržištu šećerne repe. Obilaskom oglednih parcela, ove godine na parceli PIK Bečej koja je odnedavno u sastavu MK Group,  prezentovane su im nove proizvodne tehnologije, obrada i setva tridesetak sorti šećerne repe, zatim đubrenje, pa najsavremenija poljoprivredna mehanizacija koja se koristi u cilju povećanja prinosa šećerne repe. Ali, ove godine je akcenat stavljen na zaštiti, od korova i posebno cerkospore.

Ono sa čim smo se borili u prethodne dve godine je zaštita protiv cerkospore. Toj temi ove godine posvećujemo posebnu pažnju. Očekujem da, zajedno sa vama proizvođačima, rešimo taj problem. Angažovali smo sve koji na to pitanje mogu da daju neki odgovor, pored nas iz šećerane, institute i fakultete, pa vas molim da nam pomognete u tome i uvereni smo da ćemo zajednički naći rešenje. Zato je važno da pratite naše oglede i preorijentišete se na najoptimalnije tehnologije proizvodnje šećerne repe, rekao je, između ostalog, u pozdravnoj besedi okupljenim proizvođačima šećerne repe direktor kompanije Sunoko mr Ljubiša Radenković.

Poseta oglednim parcelama bila je „pun pogodak“  | Foto: Vlastimir Jankov
Poseta oglednim parcelama bila je „pun pogodak“ | Foto: Vlastimir Jankov

U kompaniji „Sunoko“ su, kada se posmatra proizvodnja kao tehnička prerada šećerne repe, dostigli nivo evropskih šećerana, čak, i premašili mnoge od njih. Međutim, tamo gde nemaju dovoljno mogućnosri da utiču je proizvodnja šećerne repe.

Mi želimo da u Srbiji uspostavimo standard da se po hektaru proizvede između 10 i 12 tona šećerne repe, a aktuelni prosek kod nas se kreće između 7,5 i 8 tona. Tu je veliki prostor za poboljšanje u oblasti proizvodnje ove dragocene kulture. Ali, to ne zavisi samo od nas. Zato su ovi skupovi važni, jer na njima pokušavamo da prezentovanjem novih inovacija u proizvodnoj tehnologiji uputimo naše proizvođače kako da menjaju svoj pristup proizvodnji da bi dobili bolje rezultate, dodaje direktor kompanije „Sunoko“ mr Ljubiša Radenković.

Imajući u vidu da je šećerna repa sada u zavidnoj kondiciji, procenjuje se da bi na jesen trebalo da se izvadi oko 2,5 miliona tona slatkog korena i da proizvodnja u šećeranama dostigne nivo od 350.000 tona šećera. Poznato je i to da naša zemlja ima pravo da izveze 180.000 tona šećera u zemlje EU i ona svake godine to ostvari, ali efekat nije očekivan.

Direktor kompanije „Sunoko“ mr Ljubiša Radenković | Foto: Vlastimir Jankov
Direktor kompanije „Sunoko“ mr Ljubiša Radenković | Foto: Vlastimir Jankov

Problem je što je lane došlo do drastičnog pada cene i za istu količinu izvezenog šećera ostvarena ja manja vrednost izvoza. Mi smo već ugovorili količine koje će biti izvezene u narednoj kampanji. Očekujem da će, posle ukidanja proizvodnih kota u zemljama EU, doći do povećanja šećera iz EU u zemlje okruženja, gde mi izvozimo, i tako se možemo suočiti sa povećanom konkurencijom. Valja znati da mi prodajemo šećer po istoj ceni kao i evropski proizvođači, ali treba znati i to da oni plaćaju šećernu repu za 30 do 40 odsto niže nego mi. Jer, tamo je prisutan mehanizam subvencionisanja kao podrška proizvodnji. Zatim, njihovi proizvođači velikom proizvodnjom su sasvim zadovoljni, jer mnogo više zarađuju i sa njižim cenama. Prema tome, njihove šećerane nisu prinuđene da plaćaju visoku cenu šećerne repe i imaju mnogo lakšu kalkulaciju u troškovima proizvodnje, zaključuje mr Ljubiša Radenković.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име