Ilustracija | Foto: Pixabay

Udruženja turističke privrede i javnih prevoznika Srbije u drumskom saobraćaju uputila su apel državi da im pomogne u ublažavanju posledica pandemije koronavirusa na njihovo poslovanje, prenosi Beta.

Pismo u kojem je zatražena pomoć tim najgroženijim sektorima upućeno je  predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić i ministru trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimu Ljajiću.

Navedeno je da je poslovanje turističkih agencija, rent-a-car kompanija, vodiča, hotelijera i prevoznika u najvećoj meri obustavljeno.

– Trenutni pad prometa od preko 90 odsto onemogućava preduzeća iz ovih oblasti da obezbede minimum prihoda za osnovne egzistencijalne potrebe. U ovim sektorima direktno je ugroženo preko 25.000 radnika, a posredno i više od 60.000 radnika, ističe se u pismu.

Predloženo je da se zaposlenima u turizmu, ugostiteljstvu i javnom prevozu isplate bruto minimalne zarade u narednih šest meseci, a da se preduzećima u tim sektorima otpišu obaveze po osnovu poreza i doprinosa za prva tri meseca pomoći privredi.

Zatražen je i moratorijum na obaveze prema finansijskim institucijama u narednih devet meseci, kao i dodatna sredstva samo za sektor turizma i transporta u Fondu za razvoj, sa ubrzanom procedurom odobravanja i isplate kredita.

Predlog je i da im se odlože obaveze plaćanja poreza na imovinu preduzeća i poreza na dobit preduzeća u vreme trajanja vanrednih okolnosti.

– Ovaj apel upućujemo i kao očajnički pokušaj da se u poslednjem momentu mogu pronaći rešenja za opstanak ovih sektora i svih zaposlenih, iako bismo voleli da sami svojim radom možemo obezbediti egzistenciju i za sebe i za svoje zaposlene i njihove porodice, navodi se u zajedničkom pismu Poslovnog udruženja drumskog saobraćaja „Srbijatransport“, Udruženja hotelijera i restoratera HORES, Udruženje turističkih vodiča Srbije, Udruženja turističkih agencija ATAS, ANTAS, UTAS, URA i Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije – YUTA.

Izvor: Beta

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име