Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Još jedno izdanje besplatne Škole za pčelare početnike u organizaciji Udruženja pčelara „Tisa“ iz opštine Bečej počinje u petak 2. decembra. Prijavljivanje je u toku, a zainterosovani se mogu obratiti predsedniku udruženja bečejskih pčelara Miletu Mučakovu na telefon: 065/267- 01-00.

Svakog petka uveče učesnici ove jedinstvene edukativne aktivnosti moći će da savladaju osnove, ali i da od iskusnih pčelara čuju sve što im je na početku potrebno.

U Udruženju pčelara „Tisa“ aktivno je oko 90 članova, dok je broj pčelara u  najvećoj potiskoj opštini iz godine u godinu sve veći. Kao razlog velikom interesovanju sugrađana za ovu delatnost u ovdašnjem udruženju vide lošu materijalno situaciju.

Članovi „Tise“, kao i drugi u zemlji, bore se sa plagijatima kojih ima i po marketima, a jedan od načina da se tome suprotstave jeste i edukacija budućih pčelara koji će proizvoditi kvalitetan med.

Inače, među novim pčelarima u najvećoj potiskoj opština ima i sve više mladih, koji koriste mogućnost da besplatno pohađaju školu pčelarstva za početnike koje udruženje svake godine organizuje.

Prema mnogima, krivac za nezavidnu situaciju pčelara u Srbiji jeste i med koji dolazi iz daleke Kine i iz Južne Amerike, čiji kvalitet ne može da se meri sa onim koji se ovde proizvede. Međutim, ohrabruju vesti da je srpski med sve traženiji u inostranstvu. Upravo u tome vide šansu ovdašnji proizvođači.

Iako ova godina nije bila naročito uspešna za proizvodnju meda, Bečejci su sa optimizmom obeležili 125 godina organizovanog pčelarenja u najvećoj potiskoj opštini. Iskusni pčelari u opštini Bečej, gde je tlo idealno za ovu delatnost, kažu da za pčelarenje, naročito ono koje donosi profit, treba mnogo strpljenja, odricanja.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име