Emisiju „Sit, a fit?“ na portalu MojBečej vodi autorka istoimenog bloga, strukovni nutricionista – dijetetičar Daniela Tepša. Pred vama je još jedno tekstualno izdanje emisije, s obzirom na to da zbog vanrednog stanja sa korona virusom nismo u prilici da snimamo nove epizode.
Ipak, vreme koje ovih dana svi provodimo u izolaciji može biti idealno da više vremena provedemo u kuhinji, isprobavajući nove i zdrave recepte i više se posvetimo našim zdravim navikama. Zato je, za ovu priliku, Daniela izdvojila najboljih deset „Sit, a fit?“ recepata koje vam savetuje da probate.
U nastavku teksta možete pronaći ideje za pravljenje zdravog i slatkog doručka, recept za domaće mleko i feta sir, i još mnogo toga.
– Znam da je period sarme prošao, ali me je ovaj recept potpuno oduševio. Služen uz domaću pavlaku, koju možete naći u blog postu, nećete znati da ne jede sarmu na koju ste navikli. Da budem skromna, većina ljudi je rekla da bolju sarmu nije ni jela, kaže Daniela.
– Kombinacija sirovog kakao praha i kikiriki putera definitivno podseća na snikers čokoladicu, pa otuda i naziv. Šejk uglavnom koristim kao užinu ili posle napornog treninga, dok spremam obrok. Ukoliko neki sastojak nemate, slobodno izostavite.
3. Najukusnije domaće biljno mleko
– Potrebne su vam tri namirnice i medicinska gaza ili kesa za biljno mleko. Dobijate biljno mleko, a potpuno ste učestvovali u jednostvanom procesu pravljenja.
Kako se pravi domaće biljno mleko možete pogledati i u prvoj epizodi emisije „Sit, a fit?“.
4. Omlet od besana (brašna od leblebije)
– Najhranjivije brašno pomešano sa povrćem, začinima i vodom, daje divan omlet koji možete prilagoditi svojim omiljenim ukusima. Uživajte!
– Ovas u kombinaciji sa kukuruzom i još nekoliko namirnica daje fenomenalan hleb, poručuje naša sagovornica.
6. Restoranski tofu u kikiriki sosu
– Rekreacije mog omiljenog jela iz Kineskog restorana. Ukoliko ne volite kikiriki, zamenite ga bilo kojim drugim puterom od koštunjavog voća ili puterom od susama.
– Začini, nerafinisano maslinovo ulje sok od limuna i tofu sir… Njami! Što duže ostavite da odstoji, više ćete uživati u bogatstvu različitih ukusa.
– Sito, osvežavajuće i jednostavno za pravljenje. Probajte!
– Kombinacija tofu sira i leblebija daje izuzetan namaz bogat proteinima, ali i mnogim drugim nutrijentima. Potrebno vam je svega pet minuta vremena, ukoliko imate skuvane leblebije.
10. Zapečena čokoladna ovsena kaša
– Uživam u ovsenoj kaši vrlo često, ali postoji nešto specijalno kada je zapečete. Savetujem da probate ovaj recept, kaže Daniela. Ona ovsenu kašu preporučuje i kao savršen obrok posle jutarnjeg treninga, a više o tome pogledajte OVDE.