Kompanija „Sunoko“ organizovala je danas tradicionalnu manifestaciju za poljoprivrednike „Dan polja šećerne repe“ na njivama PIK Bečej. Bila je to prilika da stručnjaci kompanije „Sunoko“ upoznaju poljoprivrednike s novom tehnologijom proizvodnje „slatkog korena“, aktuelnim stanjem na tržištu šećerne repe i šećera, ali i da rezmene iskustva iz dobre ratarske prakse.
Istovremeno, bilo je to pretpremijerno predstavljanje novog generalnog direkotora kompanije „Sunoko“ Slobodana Košutića, koji preuzima odgovornu funkciju 1. jula, a kako je do sada bio direktor prodaje, upoznat je sa situacijom u kompaniji i kompletnom tržištu okruženja.

-Naš cilj je da unapredimo proizvodnju šećera na njivama. Prvo moramo da podignemo kvantitet pod šećernom repom, kako bismo dobili kvalitet. Bitno je naglasiti da ove godine nemamo problema s truležom, kakav je lane bio. Uz angažovanje stručnjaka u naučnim institucijama, kolegama iz semenskih kuća i kuća za zaštitu bilja, omogućićemo poljoprivrednim proizvođačima sigurnu proizvodnju s visokim prinosom i povećanom količinom šećera u repi. Moramo uvoditi nove tehnologije proizvodnje, kako bismo izvukli što veću digestiju šećera u repi. Lane je zbog truleži digestija bila 15 procenata, prosečna je oko 16 odsto, a povećanje svakog promila je značajno za proizvodnju šećera, apostrofirao je novi generalni direktor kompanije „Sunoko“ Slobodan Košutić.
Kompanija „Sunoko“, članica MK Group, je dugogodišnji lider u proizvodnji šećera ne samo Srbije, već jugoistočne Evrope, i to želi da ostane. Istina, u aktuelnom poljoprivrednoj sezoni je zasejano manje površina nego ranijih godina pod šećernom repom, samo 30.000 hektara, što će biti dovljno za prerađivačku kampanju u tri proizvodna centra. Očekuje se da proizvede oko 400.000 tona šećera, 125.000 tona repinih rezanaca i 130.000 tona melase.

-Ovaj skup je prilika da ukrstimo znanja iz tehnologije i pokažemo našom partnerima ratarima da mogu na naprave šećer na svojim njivama. Očekujemo da poljoprivrednici ostvare veći prinos i višu digestiju, čime će doći do veće zarade. U krugu poluprečnika 500 kilometara oko nas, mogućnost plasmana šećera je oko 600.000 tona. To nam omogućava da tu količinu šećera mi proizvedemo i plasiramo, a ne da se zadovoljimo, primera radi, sa oko 200.000 tona potrebnih za naše tržište. Da bismo to uspeli, moramo biti efikasni, da smanjimo troškove proizvodnje, kako bismo bili konkurentni plasmanom na pomenuto tržište. „Sunoko“ sa svoja tri proizvodna centra, u Banatu, Bačkoj i Sremu, može i mora biti lider u proizvodnji šećera jugoistočne Evrope. Bez obzira što nismo dobili odgovore na naša pitanja resornom ministarstvu i Vladi Srbije, ne odričemo se šećerne industrije, zaključio je Slobodan Košutić.
Iako je aktuelni skup na njivi PIK Bečej bio namenjen postojećoj proizvodnji, u kompaniji „Sunoko“ već razmišljaju o kampanji 2020. godine, kako da proizvedu dobar šećer i ispune očekivanja proizvođača.